Η εισαγγελέας που θα προτείνει προς τους αρεοπαγίτες ορίστηκε η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Ξένη Δημητρίου άσκησε την αναίρεση παρά το γεγονός ότι συνάδελφός της αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που του είχε δώσει να μελετήσει το ζήτημα «της άδειας Κουφοντίνα» της είχε εισηγηθεί να μην ασκήσει αναίρεση.

Στο σκεπτικό της απόφασής της για αναίρεση του βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, σύμφωνα με το οποίο δεν χορηγείται άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, επικαλέστηκε τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011, όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το ποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει τα συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα επισημαίνει πως το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Παράλληλα ανέφερε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας και κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Η Ξένη Δημητρίου είχε ζητήσει επίσης το βούλευμα και τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου. Η εισήγηση της κυρίας Δημητρίου για αναίρεση του βουλεύματος ήρθε λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Βόλου.