Δεκάδες τάφοι έχουν ανοίξει ενώ έχουν σπάσει τα μάρμαρα, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Συνέχεια κουνάει. Ο κόσμος τρομάζει με το μπάμ. Στο νεκροταφείο έχει πολλές ζημιές. Έγιναν όλα με το σεισμό των 4,4R. Έχω ακούσει ότι θα κάνει και άλλο μεγαλύτερο. Δεν ξέρω πόσο αληθεύει…», δήλωσε στο ilialive.gr ο μαρμαράς Γρηγόρης Καπράλος, που βρισκόταν στο νεκροταφείο για να αποκαταστήσει ζημιές.

Η Ευδοκία Μυλωνάκη καθημερινά ανάβει το καντήλι του γιου της. «Έρχομαι κάθε μέρα. Χθες ήταν 5-6 κατεστραμμένοι τάφοι. Μετά το σημερινό σεισμό κάθε δεύτερος τάφος είναι γκρεμισμένος. Τα παιδιά κλαίνε. Τα εγγόνια μου κλαίνε, τα ανίψια μου κλαίνε. Όλος ο κόσμος είναι αναστατωμένος. Δεν αντέχεται αυτό που συμβαίνει. Το σκυλί μου πριν δυναμώσει ο σεισμός, εξαφανίζεται», είπε.

«Είναι καταστροφή αυτό που συμβαίνει. Έχουμε μια γιαγιά 99 χρονών και μας λέει πως δεν θυμάται ποτέ τέτοιο πράγμα. Αλλά και το 2008 με το μεγάλο σεισμό της Ανδραβίδας δεν ήταν τέτοιο πράγμα. Είχαμε ζημιές αλλά όχι όπως τώρα. Η κουνιάδα μου κάθεται έξω από το σπίτι της σε μια πορτοκαλιά. Η κατάσταση είναι χάλια και δεν μας ενημερώνουν. Μας λένε συνέχεια για τις εκλογές γιατί είναι το συμφέρον τους. Αλλά τη ζωή του ανθρώπου δεν τη μετράνε. Όλοι είναι μέσα στα αυτοκίνητα. Αλλά και εκεί μπορεί να είσαι σίγουρος; Από το φόβο μας κάτι θα πάθουμε» σημείωσε.

«Το μικρό μου εγγόνι πάει στην τρίτη τάξη. και μου λέει “γιαγιά μου τρέμω, έχω ταραχή μέσα μου, αγκάλιασέ με”. Τι θα γίνει θα πάθουν τα παιδιά ψυχολογικό. Ας μας νοικιάσουν κάπου να φύγουμε. Μέχρι προχθές το σπίτι της ξαδέρφης μου δεν είχε τίποτα. Σήμερα είναι ραγισμένο. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε. Τρέμουμε όλοι. Τα παιδιά δεν μπορούμε να τα συγκρατήσουμε. Ας βγουν να μας πούν την αλήθεια… Είχε βγει κάποιος και έλεγε μην ανησυχείτε και απο τότε έχει κάνει 3-4 σεισμούς δυνατούς. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι όπως οι παλιοί σεισμοί. Βροντά από κάτω μας. Θα ανοίξει η γη να μας καταπιεί; Όλα τα σπίτια εδώ δεν έχουν καλά θεμέλια», επεσήμανε η κυρία Μυλωνάκη.

Κλειστά τα σχολεία στην Ηλεία 

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο τα σχολεία των δήμων Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Πηνείας και Ήλιδας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου Πολιτική Προστασίας την Τρίτη, συζητήθηκε και το ζήτημα των μαθητών που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και εξετάζεται η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα επισκέπτεται την περιοχή κλιμάκιο μηχανικών από τη γενική διεύθυνση αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο όσων κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.

Μετά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου χθες, ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Ανδραβίδας και ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Εκείνο το οποίο τόνισα στους κατοίκους, είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος στην περιοχή και οι πιθανότητες να εξελιχθεί το φαινόμενο αρνητικά είναι πάρα πολύ μικρές», τόνισε ο κ. Λέκκας.