Ειδικότερα, η μήνυση έγινε από τον Βασίλη Ταουξή και τον Βασίλη Καπερνάρο και αφορά τη δράση των πυροσβεστικών αεροπλάνων τη μέρα της φωτιάς.

Προς κατάθεση καλούνται αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Πυροσβεστικής επειδή λίγη ώρα πριν την τραγωδία έγινε ξενάγηση μιας κοπέλας στη βάση των ελικοπτέρων και στη συνέχεια ένας από τους αξιωματικούς, ο επισπεύδων, εξαφανίστηκε για περίπου δύο ώρες και τον έψαχναν για οδηγίες και είχε κλειστό το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με το STAR, στο δελτίο εισόδου στη βάση της Υπηρεσίας υπάρχει καταγεγραμμένο το όνομα της κοπέλας ενώ τη μέρα της τραγωδίας επιχειρούσαν τρία από τα πέντε ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα ερευνώνται και δύο ακόμα καταγγελίες.

Η πρώτη αφορά αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που υπογράφουν την έκθεση αυτοψίας για τη φωτιά. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εν λόγω αξιωματικοί την ώρα που υποτίθεται ότι βρίσκονταν στο Νέο Βουτζά για την καταγραφή των γεγονότων, ήταν σε νησί του Ιονίου.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά γραφείο τελετών το οποίο καλέστηκε να αναλάβει τη μεταφορά σορών με 1.000 ευρώ έκαστη, τη στιγμή που υπήρχαν ιδιοκτήτες που προσφέρθηκαν να το κάνουν αφιλοκερδώς. Άνθρωποι του συγκεκριμένου γραφείου πήγαν στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι σοροί και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από ιδιοκτήτες άλλων γραφείων τελετών.

 

Επίσης στοιχεία για τους νεκρούς της φωτιάς στο Μάτι έρχονται στη δημοσιότητα, μέσα από την έρευνα του απόστρατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση. 

 

Οπως αποδεικνύεται, οι 74 από τους 102 πολίτες κάηκαν στους δρόμους, στα οικόπεδα και στην παραλία ενώ τέσσερις σε κλειστούς χώρους.

 

Από τον συνολικό αριθμό των 101 θυμάτων, οι:

 

  • 74 έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή όπου έκαιγε η φωτιά (το 73,4%)
  • Εννέα πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος (το 8,9%)
  • 17 κατέληξαν στα νοσοκομεία (το 16,8%)
  • Ένας εξέπνευσε μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο