Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Γιάννης Κατσιαμάγκας δήλωσε στον ΣΚΑI πως το αρχηγείο έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των δύο συμβουλίων μεταθέσεων το προσεχές Σάββατο, λίγο πριν την διάλυση της Βουλής λόγω εκλογών, μολονότι βάσει νόμου οι σχετικές αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Τόνισε πως οι ημερομηνίες των συμβουλίων μπορούν να μετατεθούν μόνον με Προεδρικό Διάταγμα.

Αντίθετα, επισήμανε ο κ. Κατσιαμάγκας, το 2015, την εποχή του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει για την έκδοση Διατάγματος ώστε να αναβληθούν τα συμβούλια. Απέδωσε την αλλαγή στάσης στο γεγονός ότι τότε η Κουμουνδούρου ήταν βέβαια για νίκη στις επερχόμενες εκλογές ενώ σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει.

«Γίνεται ανήθικα για το βόλεμα, προφανώς, των ημετέρων», ανέφερε ο κ. Κατσιαμάγκας, κάνοντας λόγο για ανήθικες ενέργειες που θυμίζουν τους διορισμούς των τελευταίων ημερών στην Βουλή. «Μία από τα ίδια», σχολίασε αιχμηρά.

Ο κ. Κατσιαμάγκας επισήμανε πως η Ομοσπονδία δεν θα νομιμοποιήσει τις συνεδριάσεις και θα απόσχει, ενώ εάν χρειαστεί θα εφεσιβάλει τις όποιες αποφάσεις σε διοικητικά δικαστήρια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλληλων σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Μετά τη σημερινή επισημοποίηση της σύγκλησης του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων Αξιωματικών, για το προσεχές Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019, οι Ομοσπονδίες μας καταγγέλλουν ότι ως θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, δεν θα συμπράξουν στην υλοποίηση της απροσχημάτιστης και ανήθικης αυτής απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο ένα μόλις 24ωρο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ειδικότερα, η παραπάνω απόφαση είναι μια κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι οι ετήσιες μεταθέσεις των αξιωματικών έπρεπε να πραγματοποιηθούν το τελευταίο 10ημερο του μηνός Μαΐου, αλλά δεν έγιναν λόγω των εκλογών της 26ης Μαΐου και θα έπρεπε να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό της μετάθεσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο. Είναι πρωτάκουστο να δρομολογείται κατά τον τρόπο αυτό συνεδρίαση συμβουλίου μεταθέσεων με μοναδικό σκοπό την τακτοποίηση των «ημετέρων», όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι ούτε οι τοποθετήσεις των νεοεξερχόμενων Υπαστυνόμων από τη ΣΑΕΑ τέλος Ιουνίου – ο μοναδικός λόγος για τον οποίο υπήρξε η αλλαγή πραγματοποίησης των αιτήσεων μεταθέσεων των Αξιωματικών που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν το τελευταίο 10ημερο μηνός Ιουνίου – δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και το κυριότερο, ότι όποιες ενστάσεις και προσφυγές, θα εκδικασθούν μετά την 7η Ιουλίου, δηλαδή μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης. Οπότε η σπουδή για τη σύγκληση του συμβουλίου το προσεχές Σάββατο, αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ηγεσίας και της απερχόμενης Κυβέρνησης, στο παρά ένα να προβούν σε καθαρά μη σύννομες και ανήθικες μεταθέσεις, κάτι το οποίο εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας».