Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας. Περιλαμβάνει τη δράση «Παρεμβάσεις στην πόλη», που χρηματοδοτεί την υλοποίηση προτάσεων των πολιτών για μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στα κτίρια, στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας, καθώς και τη δράση «Κατάστημα στο Κέντρο», που προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να δώσει πνοή σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα έργα του This is Athens & Partners -της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ενεργοποίησε ο δήμος Αθηναίων- με στόχο την ανάπτυξη της Αθήνας ως προορισμού.

Ο θεσμός των REVES

Στόχος των βραβείων REVES, είναι να αναδειχθούν πρωτοβουλίες που βασίζονται στη συμμετοχικότητα, την ενδυνάμωση των πολιτών και την αλληλεγγύη. 

Τα κριτήρια βράβευσης των δράσεων βασίζονται στη δυνατότητα διάχυσης και ανάπτυξής τους, στην ποιότητα και αξιοποίηση των συμπράξεων, αλλά και στην καινοτομία σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και του Δικτύου Social Economy Europe. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ευρωπαϊκές πόλεις του Δικτύου, κυρίως από την Ιταλία και την Πορτογαλία, έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή του μοντέλου του This is Athens-Polis στους δήμους τους ως καλή πρακτική.

Η Αθήνα εκλέγεται στο European Cities Marketing

Την ίδια ώρα, η Αθήνα μέσω του This is Athens κέρδιζε μία ακόμη σημαντική διάκριση στη Λουμπλιάνα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του ECM - European Cities Marketing, που διεξήχθη αυτές τις μέρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ (Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών) Αλέξης Γαληνός εξελέγη στο νέο διοικητικό συμβούλιο αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων, εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πρωτεύουσα  να συμβάλλει με τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τουριστικής πολιτικής. 

«To ECM πραγματεύεται καίρια ζητήματα για τους προορισμούς, όπως ο ρόλος της οικονομίας επισκεπτών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Επενδύει συστηματικά στη γνώση και τη διάχυσή της και θεωρώ ότι ο νέος ρόλος της Αθήνας στη διοίκηση αυτού του οργανισμού αποτελεί μια ευκαιρία να συν-διαμορφώσουμε την ατζέντα των επόμενων ετών», επισημαίνει ο κ. Γαληνός.

Η εκλογή αναδεικνύει τη δυναμική του This is Athens και δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των καίριων προκλήσεων για τις πόλεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.