Τα παιδιά του Άγγελου και της Αγγελικής Μόσχα που άφησαν την τελευταία τους πνοή αγκαλιασμένοι στο Μάτι περιγράφουν σε δύο ξεχωριστές αγωγές τον εφιάλτη που έζησαν στις 23 Ιουλίου 2018.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε μόνιμα στην Καλλιθέα «και κατά το καλοκαίρι αυτό, όπως κάθε χρόνο, πήγαν στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος Αττικής για θερινές διακοπές. Εμεναν σε ένα παραχωρημένο σε αυτούς από την Ενωση Ορειβατών Φυσιολατρών Αττικής (ΕΟΦ) μικρό σπίτι 40 περίπου τ.μ. επί της οδού Φυσιολατρών αρ. 36».

Η Αγγελική Μόσχα είχε κινητικά προβλήματα και δεν μπορούσε να κινηθεί γρήγορα, με αποτέλεσμα να την προλάβουν οι φλόγες. Στο πλευρό της στάθηκε ο σύζυγός της και οι δυο τους άφησαν την τελευταία τους πνοή αγκαλιασμένοι.

Στην αγωγή αναφέρεται:

«Όπως μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων οι διασωθέντες γείτονες στο Μάτι, οι γονείς μας βγήκαν από το σπίτι τους με πολλή δυσκολία για να σωθούν, όπως έκαναν και οι άλλοι εκεί γείτονες. Δεν μπόρεσαν, όμως, να φύγουν γρήγορα, λόγω της πύρινης λαίλαπας που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στις κατοικημένες περιοχές και, δυστυχώς, σε απόσταση 20-30 μέτρων από το σπίτι τους, τους βρήκαν οι φλόγες και τους έκαψαν και τους δύο. Τους βρήκαν, δε, απανθρακωμένους στον δρόμο αγκαλιασμένους, διότι αντελήφθησαν τον μεγάλο κίνδυνο και τον επερχόμενο θάνατό τους.

Όπως μας είπαν, εκ των υστέρων, οι εκεί γείτονες, δεν είχε κανένας τους καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια για τη διάσωσή τους. Επικράτησε ένας πανικός και όσοι μπορούσαν έφυγαν γρήγορα είτε πεζή είτε με τα αυτοκίνητά τους και όσοι δεν μπορούσαν είτε έμειναν μέσα στα σπίτια τους είτε βγήκαν για να σωθούν, αλλά βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως και οι γονείς μας».

Συνολικά οι συγγενείς του τραγικού ζευγαριού αξιώνουν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Καμία βοήθεια και ενημέρωση

Οι συγγενείς της Ευαγγελίας Σιαπέρα ζητούν με αγωγή τους αποζημίωση 900.000 ευρώ. Ο σύζυγός της έτρεξε να φέρει το αυτοκίνητο για να διαφύγουν αλλά οι φλόγες έφτασαν γρηγορότερα:

«Η ανωτέρω σύζυγος και μητέρα μας κατά την ημέρα εκείνη (23/7) ήταν με τον σύζυγό της στο σπίτι μας στον Νέο Βουτζά και επί της οδού Υακίνθων… Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρώτος από εμάς μαζί με τη σύζυγο και μητέρα μας, Ευαγγελία Σιαπέρα, αφού κάναμε το πρωινό μας μπάνιο, ήμασταν στο σπίτι μας στον Νέο Βουτζά, είδαμε καπνούς και ακούσαμε πολλές φωνές και κραυγές και ιδίως από τα μικρά παιδιά μιας γειτονικής -εκεί- οικογένειας και εν τω μεταξύ είδαμε και τον κόσμο να φεύγει σε κατάσταση πανικού. Προ του κινδύνου να καούμε, ο πρώτος από εμάς και το τραγικό θύμα Ευαγγελία Σιαπέρα αποφασίσαμε να βγούμε από το σπίτι και να φύγουμε, όπως και όλοι οι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής. Ο πρώτος από εμάς πήγα προς το αυτοκίνητό μας ενώ το τραγικό θύμα προχώρησε πεζή, προκειμένου, αφού είχε απομακρυνθεί από τις φλόγες, να την περισυλλέξω και να φύγουμε από αυτό το τραγικό σκηνικό ολέθρου».

Όσο όμως ο σύζυγος προσπαθούσε να την προσεγγίσει με το αυτοκίνητο, η άτυχη γυναίκα τυλίχτηκε στις φλόγες…

Οι αγωγές των συγγενών είναι κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.