Ειδικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα στατικότητας σε αρχαία τείχη και ναούς.

Παρά το γεγονός ότι ο λόφος της Ακρόπολης όπου βρίσκεται ο ναός του Παρθενώνα -ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους- υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ραγδαία τα μνημεία που βρίσκονται εκεί, σημειώνει το άρθρο.

«Τα τείχη της αρχαίας Αθήνας έχουν μεγαλύτερη διάβρωση απ’ ότι στο παρελθόν», δηλώνει στο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Επί δεκαετίες γίνονται προσπάθειες για την διατήρηση και την προστασία της Ακρόπολης και των μνημείων της, μια προσπάθεια που εντάθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του '70. Όμως η Ελλάδα, σημειώνει το Reuters, έχει χιλιάδες εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους.

«Κάθε χρόνο, έχουμε όλο και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις και δίνουμε χρήματα, πολλά χρήματα για να προστατεύσουμε τα αρχαία τείχη», προσθέτει η κα Βλαζάκη.

Στο Reuters μιλάει και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ο οποίος επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα πια και οι εναλλαγές από τις πλημμύρες στην ξηρασία αποσταθεροποιούν τα μνημεία.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομιά, ο κ. Ζερεφός επεσήμανε στο Reuters ότι η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερη προστασία για τα μνημεία της και ένα σύστημα παρακολούθησης που να τους παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.