Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Κόρινθο και του πέρασαν χειροπέδες, ενώ έχει ταυτοποιηθεί αναζητείται ένας 40χρονος, επίσης Ρουμάνος, συνεργός του.

Από την μέχρι σήμερα έρευνα εξακριβώθηκε ότι οι προαναφερόμενοι συμμετείχαν στην απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ που διαπράχθηκε την 27 Μαρτίου 2017 στον Αυλώνα Αττικής και στην απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ που διαπράχθηκε 18 Φεβρουαρίου 2019 στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ διερευνάται τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες έκνομες πράξεις.

Τι είναι η μέθοδος PLOFKRAAK

Η μέθοδος PLOFKRAAK χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012, με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον Νοέμβριο του 2013 δύο Ρουμάνους, που μέχρι τότε (μαζί με άλλα τρία άτομα) είχαν πραγματοποιήσει πέντε ανατινάξεις ΑΤΜ. Ιταλία και Γερμανία είναι οι δύο χώρες που χρησιμοποιήθηκε πρώτα.

Οι σπείρες που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μέθοδο, προσεγγίζουν ΑΤΜ, που βρίσκονται μεμονωμένα σε κιόσκια ή έξω από καταστήματα. Μέσα σε αυτοκίνητο έχουν τις φιάλες υγραερίου συνδεδεμένες με λάστιχα ποτίσματος, ενώ με ένα κατσαβίδι ή λοστό ανοίγουν το καπάκι της οπής που βγαίνουν τα χρήματα.

Στη συνέχεια συνδέουν το μηχάνημα με τις φιάλες υγραερίου (σ.σ. γίνεται και με μείγμα προπανίου, ή ασετιλίνης - οξυγόνου) χρησιμοποιώντας το λάστιχο ποτίσματος, τοποθετώντας σε κάποια σχισμή του μηχανήματος, κολλημένο με ηλεκτρικό καλώδιο με «γυμνές» τις δύο άκρες και αρχίζουν να διοχετεύουν αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ. Στη συνέχεια ενώνουν τις άκρες του ηλεκτρικού καλωδίου που βρίσκονται στη δική τους πλευρά με μία μπαταρία προκαλώντας σπινθήρα, ανάφλεξη και έκρηξη του μηχανήματος, το οποίο ανατινάσσεται από μέσα προς τα έξω και αφήνοντας εκτεθειμένες τις κασετίνες με τα χρήματα.

Το «μυστικό» για τους κλέφτες είναι να εντοπίσουν την ποσότητα αερίου που χρειάζεται να εισέλθει στο εσωτερικό του ΑΤΜ, καθώς εάν είναι μικρή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ανατίναξης, ενώ εάν είναι μεγαλύτερη ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστραφεί και η κασετίνα με τα χρήματα.