Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση, ένας από τους βασικούς μάρτυρες, ο Φώντας Βρόσγος δηλώνει στον ΑΝΤ1 πως «οι φοιτητές μας μετέφεραν συγκεκριμένα γεγονότα όπως το κρέμασμα από το παράθυρο, από τον δεύτερο όροφο. Τον χτυπούσαν με μήλα στο κεφάλι, κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο αφού είναι σαν να δέχεσαι πέτρα στο κεφάλι. Τον κλείδωναν στην ντουλάπα, του έκλειναν το νερό, καθημερινά υπήρχαν ξυλοδαρμοί».

Όπως είπες ο κ. Βρόσγος που ήταν και ιδιωτικός ερευνητής στην υπόθεση, «υπήρχε φόβος των φοιτητών, υπήρχε ομερτά. Όσο περνούσαν οι μέρες κάποια παιδιά μίλησαν».

«Η οικογένεια Γιακουμάκη ελπίζει σε ουσιαστική απονομή Δικαιοσύνης», δηλώνει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούκας και αναφέρει πως «έχει ήδη διαμορφωμένη άποψη για το τι συνέβη στο παιδί τους».

Οι αγορεύσεις 

Οι δικηγόροι εστίασαν στους ισχυρισμούς της οικογένειας Γιακουμάκη, πως ο Βαγγέλης αντιδρούσε όταν ενοχλούνταν, υποστήριξε πως βρίσκονται όλοι στο δικαστήριο επειδή διαδόθηκαν φήμες ενώ ανέφερε πως η οικογένεια «βλέπει φαντάσματα».

«Ο Δαβρής έκανε καριέρα στα πάνελ»

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, η δικηγόρος αμφισβήτησε το περιστατικό με τα μήλα λέγοντας πως και ο Βαγγέλης κρατούσε και εκείνος μήλο στα χέρια του σημειώνοντας πως το πέταγμα ενός μήλου δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη.

Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr, η δικηγόρος χαρακτήρισε αναξιόπιστη την κατάθεση του φοιτητή, Νίκου Δαβρή, επικρίνοντας τις συχνές εμφανίσεις του σε πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Ο Νίκος Δάβρης έκανε λαμπρή καριέρα στα κανάλια λέγοντας ότι ξέρει τους κακούς , χωρίς να είναι παρών στα περιστατικά», είπε η δικηγόρος.

Παράλληλα αμφισβήτησε την επικινδυνότητα των περιστατικών του κατηγορητηρίου.

«Βρισκόμαστε εδώ από φήμες»

Στη συνέχεια ακολούθησε η αγόρευση ακόμα μίας δικηγόρου, η οποία αναφέρθηκε στο περιστατικό με τη ντουλάπα το υποβάθμισε λέγοντας πως ο Βαγγέλης οικειοθελώς είχε μπει στη ντουλάπα και όχι δια της βίας ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό ως έναν «αστεϊσμό».

Την κατάθεση της εγκύου και πρώην συμφοιτήτριας του Βαγγέλη Γιακουμάκη σχολίασε η επόμενη συνήγορος στην αγόρευσή της, τονίζοντας ότι εκτός από ένα περιστατικό που όπως η ίδια είπε ήταν παρούσα, όλα τα υπόλοιπα τα άκουσε από φήμες.

«Άρα βρισκόμαστε εδώ από φήμες. Ο Βαγγέλης ήταν φίλος με τον εντολέα μου και δεν θα ήθελε να βρίσκεται σήμερα εδώ ο εντολέας μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Γινόταν παιχνίδι πραγματικά, ίσως κάποιες φορές ξέφευγαν από την πλάκα όμως το συμμάζευαν» είπε η συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων απευθυνόμενη στην Έδρα.

Αμφισβήτησε και αυτή την αξιοπιστία της κατάθεσης της εγκύου λέγοντας πως η νεαρή γυναίκα θυμόταν ακριβώς τις είχε πει στην προηγούμενη κατάθεσή της γιατί την είχε διαβάσει 5 λεπτά πριν μπει στη δικαστική αίθουσα.

«Η οικογένεια Γιακουμάκη βλέπει φαντάσματα»

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ένας ακόμη συνήγορος ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως κάποιοι είδαν την υπόθεση αυτή ως ένα βήμα για τη δημοσιότητα, αφήνοντας μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό και αναρωτήθηκε «που ήταν αυτοί όταν ζούσαν στον ίδιο χώρο με τον Βαγγέλη;».

Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εντολέα του προς την οικογένεια Γιακουμάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η οικογένεια πράγματι πρέπει να πάρει απαντήσεις. Εκφράζω τα συλλυπητήρια εκ μέρους του εντολέα μου. Η οικογένεια Γιακουμάκη όμως βλέπει “φαντάσματα”. Το ίδιο θα έκανα και εγώ στη θέση τους. Ξέρετε τι λένε στην Κρήτη; Τόσο άβουλος και έρμαιο των Κρητικών ήταν ο Βαγγέλης;Αυτό πρέπει να περάσουμε προς τα έξω; Έχει γίνει ρεζίλι η Κρήτη».

Αναφερόμενος στις λέξεις «καζούρα» και «πλάκα» επισήμανε πως τις λέξεις αυτές δεν τις λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αλλά τις είχε αναφέρει στην κατάθεσή της η μητέρα του Βαγγέλη.

«Επτά από τους εννέα είναι σήμερα κατηγορούμενοι γιατί αυτοενοχοποιήθηκαν, καθώς είπαν πως έκαναν πλάκες. Αν ήταν 23 περιστατικά επικίνδυνης σωματικής βλάβης ο παθών θα έπρεπε ή να ήταν ανάπηρος ή να είχε πεθάνει από αυτά. Για ποιο λόγο ο Βαγγέλης να ανέχεται μια συνεχόμενη βίαιη συμπεριφορά; Ήταν αστεία, καζούρες, πειράγματα, ήθελαν να περάσουν καλά πειράζοντας ο ένας των άλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Η αξιοπιστία της κατάθεσης της εγκύου αμφισβητήθηκε και από αυτόν τον συνήγορο ενώ δεν έλειψε και σε αυτή την αγόρευση η επικριτικός σχολιασμός στον ρόλο των ΜΜΕ στην υπόθεση.

«Κανείς δεν ανέφερε συγκεκριμένο περιστατικό»

Ακολούθησε η αγόρευση ακόμα ενός συνηγόρου ο οποίος είπε πως κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό.

Με αφορμή την αγόρευση του εισαγγελέα που ανέφερε ότι απουσιάζουν οι κατηγορούμενοι, ο συνήγορος είπε ότι ο εντολέας του δεν ήρθε στη δίκη για να μη δημιουργηθούν ενστάσεις και εντάσεις.

Το κατηγορητήριο 

Στο κατηγορητήριο καταγράφονται 23 περιστατικά κακοποίησης του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Γαλακτοκομική Σχολή.

Μετά τα μεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδρομο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασμα το οποίο πέρασε στον λαιμό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω, τον μετέφερε σε δωμάτιο και μαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουμένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου, είναι ένα από τα περιστατικά. 

Επίσης ο ίδιος κατηγορούμενος με τη συνδρομή ακόμα τριών ατόμων δικάζονται, έπιασε με τη βία τον Βαγγέλη και στη συνέχεια τον έβαλε στο δωμάτιο του, «τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειλημμένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».

Τον Ιανουάριο του 2014 «τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία».

Τον Νοέμβριο του 2014, δύο κατηγορούμενοι «φέρονται να τύλιξαν με κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων».

Εξι από τους κατηγορουµένους, ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον ωθούσαν βίαια και «τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα, τον τράχηλο και το πρόσωπό του».

Επίσης έξι από τους κατηγορουμένους φέρονται να κλείδωσαν τον Βαγγέλη σε ντουλάπα εντός δωματίου της εστίας και τον ανάγκασαν να τραγουδά, ενώ του πετούσαν κέρματα.

Στα τέλη του 2014, ένας από τους κατηγορουμένους φέρεται να εκσφενδόνισε από μικρή απόσταση τρία μήλα στο πρόσωπο του Βαγγέλη, με ένα να τον πετυχαίνει στο κεφάλι και να του προκαλεί μώλωπες.

Τον Ιανουάριο του 2015, τρεις κατηγορούμενοι φέρονται ότι επανειλημμένα έσπρωχναν από το κάθισμα και χτυπούσαν στο πρόσωπο τον Βαγγέλη ενώ βρισκόταν στο λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής από Θεσσαλονίκη, όπου είχαν μεταβεί οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής στα πλαίσια εκδρομής.

Μέσα στο χρονικό διάστημα όπου έλαβαν χώρα τα προαναφερθέντα περιστατικά, ένας από τους κατηγορουμένους φέρεται να έριξε καυτό νερό στον λαιμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη κατά τη διάρκεια διαλείμματος, ότι τον πάτησε με πρόθεση με το τακούνι από τις μπότες που φορούσε στα δάχτυλα του ποδιού. Επίσης ο ίδιος κατηγορούμενος φέρεται να χτύπησε τον Βαγγέλη επανειλημμένα στη κνήμη του ποδιού ενώ φορούσε τις μπότες.

Ο συγκεκριµένος, µαζί µε άλλους τρεις συγκατηγορουµένους του, σύµφωνα µε τη δικογραφία, «κρέµασε µε τη βία τον Βαγγέλη Γιακουµάκη και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων».

Το χρονικό

Ήταν Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015 όταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έφυγε από το δωμάτιό του στη Γαλακτοκομική Σχολή. Ενώ πάντα ενημέρωνε τον συγκάτοικό του, εκείνη τη μέρα αποφάσισε να μην του πει τίποτα.

Ο Βαγγέλης έφυγε παίρνοντας μαζί του μόνο τα κλειδιά του, αφήνοντας πίσω το μπουφάν, το πορτοφόλι και το κινητό του.

Το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου, συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτησή του. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα της μητέρας του 20χρονου, η οποία, αφού δεν έβρισκε τον γιο της, απευθύνθηκε στους φίλους του.

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των σπουδαστών, ειδοποιούνται οι Αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής, χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγες μέρες αργότερα, οι έρευνες για τον εντοπισμό του επεκτείνονται και στο εσωτερικό της Γαλακτοκομικής Σχολής. Τότε ήταν που συμφοιτητές του Βαγγέλη μίλησαν και έκαναν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση του 20χρονου.

Το διάστημα που ακολουθεί, οι αποκαλύψεις για τα καψώνια σε βάρος του Γιακουμάκη παίρνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Έπειτα από έλεγχο που διενεργεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε ενδοσχολική βία. Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση του διευθυντή της σχολής και το πόρισμα της επιτροπής παίρνει τον δρόμο για τις εισαγγελικές Αρχές.

Πέρασαν 40 μέρες από την εξαφάνιση του Βαγγέλη και ένα ζευγάρι που έκανε βόλτα στην περιοχή πέριξ της Γαλακτοκομικής Σχολής εντόπισε τη σορό του φοιτητή.

Το άψυχο κορμί του βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή και συγκεκριμένα δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα, 800 μέτρα από τη Σχολή. Δίπλα στη σορό του αδικοχαμένου νέου βρέθηκε ένα μαχαίρι.