Πρόκειται για μία ακόμη υπόθεση που εξιχνίασε το Τ.Α. Αμαρουσίου, ενώ είχαμε και 9 συλλήψεις μετά από αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Σκιάθο με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εδώ και εβδομάδες συνέλλεγαν προσεκτικά στοιχεία για τα πρόσωπα και τη δράση της ομάδας, πριν κάνουν έφοδο σε 7 διαμερίσματα και 2 καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 8 από τους συλληφθέντες είναι Αλγερινοί 29 έως 62 ετών, ενώ ο μοναδικός Έλληνας κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματιών. Σύμφωνα με τα σχετικά δικόγραφα από την ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες αρχικά επέλεγαν και σχεδίαζαν την περιοχή και τον χρόνο που θα «χτυπήσουν» και συγκεκριμένα:

* Σαββατοκύριακα και αργίες, μετέβαιναν ανά εγκληματική ομάδα, και κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, στην περιφέρεια με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.

* Καθημερινές, τα μέλη της Α’ Ομάδας, μετέβαιναν με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων. Η Β’ Ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα.

Οι διαρρήξεις των οχημάτων γίνονταν κυρίως με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ) αλλά και με παραβίαση της κλειδαριάς ή με θραύση τζαμιού. Από το εσωτερικό των αυτοκινήτων αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες. Η κάθε Ομάδα, είχε τον δικό της «συνεργαζόμενο» κλεπταποδόχο, στον οποίο και παρέδιδαν τη λεία τους, έναντι καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο στη συνέχεια μοιράζονταν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ 120.000 για έκαστη Ομάδα. Από το πλήθος των ανευρεθέντων και κατασχεθέντων κλοπιμαίων θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή τους και σε άλλες όμοιες περιπτώσεις κλοπών, με άγνωστο χρηματικό ποσό ως όφελος. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, αποσκευών και πορτοφολιών δεκάδες διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης διαφόρων κρατών, τηλεκοντρόλ, διαρρηκτικά εργαλεία και το χρηματικό ποσό των 21.660 ευρώ.

Οι τρεις τρόποι δράσης των δύο συμμοριών

Κατά τη διάρκεια των ερευνών από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αμαρουσίου, διαπιστώθηκε ο τρόπος δράσης των δύο Ομάδων:

Α) προσέγγιζαν το όχημα, πάντα από την πλευρά του συνοδηγού, τη στιγμή που έφθανε στην περιοχή που επιτηρούσαν. Προσποιούμενοι πως μιλούσαν στο τηλέφωνο και έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους προς το όχημα, προσπαθούσαν να κρατήσουν την «πετούγια» της πίσω πόρτας πατημένη τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης κλείδωνε το όχημα, ώστε η πόρτα να παραμείνει ανοιχτή,

Β) στην δεύτερη περίπτωση, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το όχημα και την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να το κλειδώσει με το «μπουτόν» του κλειδιού του, οι δράστες με τη χρήση δικού τους τηλεκοντρόλ (παρεμβολέα κεντρικού κλειδώματος και συστήματος συναγερμού) που ενεργοποιούσαν ακριβώς τη στιγμή που ο οδηγός πατούσε το δικό του, μπλόκαραν την ασφάλισή του,

Γ) στην τρίτη περίπτωση, όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, προχωρούσαν σε διάρρηξη του οχήματος με τη θραύση φινιστρινιού ή με διάρρηξη κλειδαριάς.

Κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης των μελών και των δύο ομάδων ήταν :

* Η προσήλωσή τους στο στόχο, δεδομένου ότι επί καθημερινής βάσεως ακολουθούσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας. Όταν αφορούσε την Επαρχία, συναντιόντουσαν και ξεκινούσαν την παράνομη δράση τους νωρίτερα το πρωί, από ότι για την Αττική.

* Διένυαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στις πόλεις – στόχους που επέλεγαν.

* Μετακινούνταν συστηματικά στις πόλεις-στόχους, ανεξαρτήτως συνθηκών, όπως αργίες, απεργίες κ.λπ.