Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο που είναι ακόμα κρατούμενοι, να υποβάλουν αίτημα μεταφοράς σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας , θα μπορεί να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και συμπληρώνει 17 χρόνια στη φυλακή από τότε που προφυλακίστηκε.

Τα 17 χρόνια έκτισης της ποινής είναι η αναγκαία προϋπόθεση σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικά ώστε να βγει πολυισοβίτης με όρους από τη φυλακή και να μείνει σπίτι του με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων αν θέλει να τις περιορίσει.

O Γιάννης Μαστρογεωργίου, από τη ΝΔ, δήλωσε στον Alpha ότι «με την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα "προβληματικά" άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας θα τροποποιηθούν.»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου διέψευσε τα δημοσιεύματα σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων.

Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».