Όπως αναφέρει το flashnews.gr, pρόκειται για μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στην τοποθεσία «Πηγάδια» στην Ίμπρο Σφακίων και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με την ισχυρή δόνηση που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, η οποία συνοδευόταν από έντονο βουητό και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, ενημέρωσε τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ, που είχαν επισκεφτεί την περιοχή και τον περασμένο Μάρτιο, ερευνώντας το φαινόμενο των συνεχόμενων δονήσεων, που είχαν τοπικό χαρακτήρα και δεν σχετίζονταν με σεισμούς αλλά επρόκειτο για γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Η εξήγηση που είχαν δώσει τότε οι γεωλόγοι ήταν ότι η τεράστια συσσώρευση υδάτινων όγκων σε υπόγειες σπηλαιώσεις δημιούργησε πιέσεις στο υπέδαφος οι οποίες γίνονται αντιληπτές με την μορφή δονήσεων που συνοδεύονταν από υπόκωφους θορύβους, ενώ διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι με την διακοπή των βροχοπτώσεων το φαινόμενο θα εξαφανιστεί.

Το τελευταίο διάστημα, όπως σημείωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Σφακίων, πράγματι το φαινόμενο είχε υποχωρήσει, όμως την περασμένη Παρασκευή οι κάτοικοι ένιωσαν και πάλι τη «γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους» και άκουσαν τον τρομακτικό θόρυβο.

Ο κ. Ζερβός, ενημέρωσε εγγράφως το ΙΓΜΕ, ζητώντας την επίσκεψη του αρμόδιου κλιμακίου στην περιοχή προκειμένου να εξετάσει εκ νέου την εξέλιξη του φαινομένου και να ενημερώσεΙ υπεύθυνα τους κατοίκους αν είναι ασφαλείς.

«Δεν θέλω να εγείρω ανησυχία αλλά είναι ένα φαινόμενο που μας έχει θορυβήσει. Σε ένα σημείο τοπικά, υπήρξε μια καθίζηση του εδάφους και επίσης έχει αναφερθεί οτι σε δύο κατοικίες υπάρχουν ρωγμές που δεν υπήρχαν πριν το φαινόμενο. Είναι ανησυχητικό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να το διερευνήσουν με τη δέουσα σοβαρότητα", σημείωσε ο δήμαρχος Σφακίων

Η ανησυχία του δημάρχου και των κατοίκων εντείνεται από το γεγονός ότι οι ειδικοί του ΙΓΜΕ τους είχαν καθησυχάσει ότι όσο μειώνονται οι βροχοπτώσεις τα νερά θα βρουν διέξοδο και θα σταματήσουν οι υδραυλικές διεργασίες στην περιοχή που προκαλούσαν τις δονήσεις, όμως το νέο περιστατικό έγινε μεσούσης του καλοκαιριού και με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Τις επόμενες ημέρες οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στα Σφακιά και οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία τις απαντήσεις τους.