Οι έγκλειστοι των φυλακών δεν έχασαν καθόλου χρόνου και με το «καλημέρα» του νέου Ποινικού Κώδικα -ο οποίος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων- προσέφυγαν στο δικαστικό συμβούλιο και ζητούν την «υφ’ όρων απόλυση τους» κάνοντας χρήση και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Πρόκειται για άτομα που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης, προκαλώντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται μαζί τους.

Το «κλειδί» είναι η συγχώνευση των ποινών τους σε 20 χρόνια κάθειρξης, κάτι που σε συνδυασμό με τα μεροκάματα που έκαναν στις φυλακές και τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος της εξόδου. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι κάποιοι «Πυρήνες» έχουν αποσυρθεί -κατά δήλωση τους- από την ένοπλη δράση, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αντιτρομοκρατική θα εφησυχαστεί.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας «ευνοεί» και τους Μαζιώτη – Ρούπα

Την ίδια ώρα, ο νέος Ποινικός Κώδικας ανοίγει τον δρόμο και για την αποφυλάκιση του ηγετικού διδύμου του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα. Το ζευγάρι των τρομοκρατικών είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη -για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014. 

Αυτό προβλεπόταν με βάση τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος ανέφερε πως «όποιος με πρόθεση προξενεί έκρηξη με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως με τη χρήση εκρηκτικών υλών τιμωρείται (…) με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή εάν προκλήθηκε σωματική βλάβη ή βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας». Πλέον, με το αναθεωρημένο άρθρο προβλέπεται μόνο ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης!

Συνεπώς, αποκλείεται να καταδικαστούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια, κάτι που σημαίνει μικρότερη ποινή και ταχύτερη «υφ’ όρων απόλυση» τους.