Μετά από δημοσιεύματα για κατανάλωση του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus), η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το συγκεκριμένο ψάρι, το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο είδος, το οποίο αν φαγωθεί, δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία βρίσκεται στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα, ενώ η διάθεση τους στην αγορά απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή  νομοθεσία (Καν. 853& 854/2004).

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός της κατανάλωσης του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αλιείς σε περίπτωση σύλληψης στα εργαλεία τους, αλιευμάτων τα οποία δεν αναγνωρίζουν να κρατούν το δείγμα (συντηρημένο ή κατεψυγμένο) και να το προσκομίζουν στην Υπηρεσία. 

Πηγή: flashnews