Πολίτες κυκλοφορούν στην πλατεία και εντοπίζουν τους κακοποιούς. Αφού τους ακινητοποιούν, καλούν την αστυνομία για να τους συλλάβει.

«Τους πιάνω και μετά τηλεφωνώ στο εκατό και τους παίρνουν στο τμήμα», λέει ένας πολίτης-φύλακας στο STAR. Όπως υποστηρίζει είχε κινδυνέψει μία φορά: «μου πέταξε μαχαίρι ένας, ήταν Μαροκινός».

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, οι «φρουροί» της Πλατείας Συντάγματος είναι τρεις, με τον έναν εξ αυτών να είναι πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως λέει ο ίδιος, τα περιστατικά κλοπών είναι πάρα πολλά και συμβαίνουν σε καθημερινή βάση. «Στην Όθωνος που είναι το λεωφορείο 040, είναι συνέχεια εκεί τα κλεφτρόνια, γυναίκες άνδρες και στην Αμαλίας, στον Εθνικό Κήπο», αναφέρει.

Καταστηματάρχης της περιοχής λέει στο STAR: «Είναι δύο, τρία άτομα εδώ πέρα παλιοί “Συνταγματόβιοι” ας πούμε, τώρα είναι συνταξιούχοι. Έρχονται εδώ, πίνουν το καφεδάκι τους και το έχουνε βάλει σκοπό να κυνηγάνε τις πορτοφολούδες ας πούμε».

Τα κρούσματα κλοπών έχουν αυξηθεί στην περιοχή το τελευταίο διάστημα ενώ θύματα δεν πέφτουν μόνο οι τουρίστες.

Όπως αναφέρουν καταστηματάρχες, θύματα είναι και όσοι γευματίζουν στην περιοχή. Οι κακοποιοί βάζουν ένα χαρτί πάνω από το κινητό που υπάρχει στο τραπέζι και φεύγοντας το παίρνουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όποιος πολίτης βρεθεί μπροστά σε αυτόφωρο αδίκημα έχει το δικαίωμα να συλλάβει τον κακοποιό και να καλέσει την αστυνομία.