Ακόμη και το τελευταίο μέτωπο στο χωριό Μακρυχώρι περιορίστηκε και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Με σύμμαχο τους μειωμένους ανέμους, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή κατάφεραν να ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου, ενώ παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Εύβοιας Γιώργο Κωστόπουλο «αυτή την στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες τις οποίες προσπαθεί να ελέγξει η Πυροσβεστική από εδάφους και αέρος».

Σε ετοιμότητα παραμένουν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι ενισχύσεις που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σε χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες, αλλά και ο στόλος του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν πιθανά αναπνευστικά προβλήματα των κατοίκων.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, το νοσοκομείο της Κύμης, το περιφερειακό ιατρείο Αμαρύνθου, αλλά και το κεντρικό νοσοκομείο της Χαλκίδας

Οι πρώτες τρεις φωτιές εκδηλώθηκαν χθες στις κοινότητες Μανίκια, και Πυργί και Άγιος Γεώργιος και αργότερα  ξέσπασε φωτιά και στην περιοχή Τραχήλι.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη 64χρονος που κατηγορείται πως έβαλε την φωτιά το μεσημέρι της Πέμπτης στα Μανίκια της Εύβοιας στην προσπάθειά του να κάψει κλαδιά.

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών της Εύβοιας όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Πρόκειται για τις ΔΕ Αυλωναρίου, Κονίστρων,  Ταμυναίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς έσπευσαν 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Από αέρος επιχείρησαν εκ περιτροπής συνολικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Επίσης συνέδραμαν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.