Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική επεκτείνονται σε όλη τη χώρα και το έντονο κύμα ζέστης, σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και σε αστικά κέντρα, θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί καύσωνας. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος δημοσίευσε χάρτες για το αίσθημα δυσφορίας σε όλη τη χώρα, χειρότερη μέρα θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου ενώ μέχρι την Πέμπτη αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα σε όλα τα νησιά. 

Από την Πέμπτη πάντως στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας η πρόσκαιρη αλλά κατά τόπους σημαντική ενίσχυση των βοριάδων θα ρίξει αισθητά τη δυσφορία μαζί και με τη θερμοκρασία ενώ θα υπάρξουν και περάσματα από μπόρες ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια τοπικά ίσως και ισχυρές.

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ στη Θεσσαλία θα φτάσει κατά τόπους μέχρι τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Από 39-41 βαθμούς Κελσίου θα κυμανθεί η θερμοκρασία την Τρίτη 9 Ιουλίου. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα φτάσει μέχρι τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος την Τετάρτη 10 Ιουλίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 40-42 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και ενδεχομένως τοπικά στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη θα φτάσει έως τους 37 βαθμούς.

Σημαντική υποχώρηση των θερμοκρασιών προβλέπεται από την Πέμπτη 11 Ιουλίου.