Ο κ. Χρυσοχοΐδης χρεώνει «κομματισμό» και προαναγγέλλει άμεσα «αξιοκρατικές κρίσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους. Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή την παραίτηση του Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Σε δήλωσή της αναφέρει πως «αντιλαμβάνονται σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ. Και τους ανώτατους αξιωματικούς», ενώ αναφέρει πως οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά».

Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη:

«Σε λίγες ώρες μετά από “αντικειμενική” αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς».

Της παραίτησης του Αριστείδη Ανδρικόπουλου είχε προηγηθεί ένα πολύωρο θρίλερ, που ξεκίνησε με την απουσία των 6 αντιστρατήγων του Σώματος από την πρώτη μεγάλη σύσκεψη που έγινε στις 19:00 το απόγευμα στο μέγαρο της Κατεχάκη. Μάλιστα, το παρών στη συγκεκριμένη σύσκεψη είχαν δώσει όλοι οι υποστράτηγοι και πολλοί ταξίαρχοι της Αττικής, με αντικείμενο συζήτησης το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. και την ενίσχυση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής (βλ. Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., Άμεση Δράση, διμοιρίες ΜΑΤ-ΥΜΕΤ).

Μετά τη σύσκεψη υπήρξε επικοινωνία των δύο ανδρών, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να ζητά την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος αν και αρχικά φέρεται να αρνήθηκε τελικά φαίνεται να υποχώρησε.

Πληροφορίες υπάρχουν για τον πιθανό διάδοχο του αντιστράτηγου Ανδρικόπουλου και θέλουν διάδοχο του στην κορυφή της πυραμίδας της ΕΛ.ΑΣ. τον υπαρχηγό, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμάλη. Τέλος, αβέβαιο παραμένει το μέλλον και των άλλων αντιστρατήγων του Σώματος, αν και όλα δείχνουν ότι πάμε σε έκτακτες κρίσεις αξιωματικών.

Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας 

Παραίτηση υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ταφύλλης αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό ότι θέτει στη διάθεσή του την παραίτησή του για να διευκολύνει το έργο του και αναμένει στο γραφείο του τον νέο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος του έχει ανακοινωθεί προκειμένου να τον ενημερώσει για τα καθήκοντά του.

Επίσης ο κ Ταφύλλης αναφέρει ότι εάν ο νέος υπουργός κρίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση ότι η εμπειρία του μπορεί να προσφέρει στο κοινό καλό, είναι πρόθυμος να διαθέσει αυτή την εμπειρία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ταφύλλης τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας μετά την τραγωδία στο Μάτι με αποστολή να διαμορφώσει και να επεξεργαστεί την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, την οποία και ολοκλήρωσε αλλά το σχέδιο νόμου το οποίο δόθηκε για διαβούλευση, δεν ψηφίστηκε στη Βουλή λόγω εκλογών.