Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ραγδαία και σφοδρή επιδείνωση του καιρού ενώ υπάρχουν αγνοούμενοι και φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Η θεομηνία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο πρώτο και στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Πτώσεις δέντρων έχουν αποκλείσει μέρος των δρόμων ενώ υπάρχει φόβος ότι όσο προχωράει η νύχτα τα περιστατικά θα αυξηθούν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

Έχει ήδη δώσει εντολή προκειμένου κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.

Το κλιμάκιο, που θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί, αποτελούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Νίκος Χαρδαλιάς, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίς το πρωί θα γίνει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Στην περιοχή ήδη μεταβαίνει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Μακεδονίας είναι 2313319855.

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Χαλκιδικής ζήτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στη Χαλκιδική, που πλήττονται από σφοδρή θεομηνία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά.

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το κρατήσουν προσβάσιμο, στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνει και τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή και τα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επιχειρούν όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε δίκτυα, δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε διαρκή συνεννόηση και επικοινωνία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό, ενώ παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή τραυματιών σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Χαλκιδικής.»