Ανακοίνωση έβγαλε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και διαψεύδει τα περί ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ανατολική Αττική.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter της Περιφέρειας Αττικής αναρτήθηκε ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την εκδήλωση έντονων καταιγίδων και ισχυρών ανέμων στις περιοχές του Δήμου Ωρωπού.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: «Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο και ρεπορτάζ στα οποία γίνεται αναφορά σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ώρες την Ανατολική Αττική (Ωρωπό, Δήλεσι και Κάλαμο), ενημερώνουμε ότι ουδέποτε η ΕΜΥ απέστειλε σχετική ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ακολούθως η Υπηρεσία μας δεν εξέδωσε καμία σχετική ανακοίνωση. Οι πολίτες για την έγκυρη ενημέρωσή τους για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων παρακαλούνται να ενημερώνονται από τις επίσημες ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας και της ΕΜΥ».

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττική αναφέρει ότι «δεν υπήρξε καμία σύγχυση» και συγκεκριμένα υποστηρίζει:

«Νωρίς το πρωί η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ενημερώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ) της ΓΓΠΠ για πιθανή εκδήλωση τις επόμενες ώρες έντονων καιρικών φαινομένων στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού (Δήλεσι, Κάλαμος). Ζητήθηκε μάλιστα να ενημερωθούν οι κατασκηνώσεις της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η Περιφέρεια Αττικής με αίσθημα ευθύνης, πάντοτε με βασική προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ της ΓΓΠΠ ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς και προβαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση για την ετοιμότητα των πολιτών.

Αυτά είναι τα γεγονότα όπως έλαβαν χώρα και τα οποία δεν επιδέχονται διάψευσης. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνεπάγεται επιβάλλουν σοβαρότητα, νηφαλιότητα, έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και όχι επικοινωνιακές “διαψεύσεις”. Καλούμε τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τη διάψευση της ΓΓΠΠ».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπωνκαι τον τραυματισμό πάνω από 100. Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.