Τέλος δεν έχουν οι μαρτυρίες όσων έζησαν τις τρομακτικές στιγμές από το πέρασμα της φονικής καταιγίδας που σάρωσε τα πάντα στη Χαλκιδική.

Ο πανικός που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο αποτυπώνεται στα λόγια τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ένα άνδρας παρομοίασε το φονικό μπουρίνι με τσουνάμι.

Άλλος αυτόπτης είπε «στα 20 μέτρα ήμουν να μπω στο αυτοκίνητο και άκουσα ένα μπαμ και πως βγήκα κάτω από το δέντρο, δεν ξέρω τι έγινε».

Αγώνας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών δίνουν κάτοικοι και ο κρατικός μηχανισμός στη Χαλκιδική, μετά το σφοδρό χτύπημα που δέχθηκε η περιοχή από την κακοκαιρία.

Συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Η φονική καταιγίδα άφησε πίσω της επτά νεκρούς, πάνω από 120 τραυματίες, ξεριζωμένα δένδρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και ανυπολόγιστες ζημιές.

Συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Σήμερα Παρασκευή στην περιοχή μεταβαίνει αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια, σχολεία και υποδομές.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται την από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών που πραγματοποίησε χθες από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του.

Από χθες πραγματοποιούνται αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Όλη τη νύχτα δούλευαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και να ηλεκτροδοτηθούν εκ νέου οι περιοχές, που έμειναν χωρίς ρεύμα από το βράδυ της Τετάρτης, όπου χτύπησε η θεομηνία. Από χθες αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη.

Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Παράλληλα, από χθες διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων.

Ο τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι 7 νεκροί και περίπου 120 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας - είτε με ασθενοφόρα, είτε με δικά τους μέσα - μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική.

Με πληροφορίες από voria.gr