Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ της οικογένειας και φίλων του Παύλου Φύσσα και κατηγορουμένων και συνηγόρων τους, λίγα μέτρα από την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας.

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, τη στιγμή που αποχωρούσαν οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους, ανάμεσά τους ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά και ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία του μουσικού, Αναστάσιος Μιχάλαρος, δίπλα από τους οικείους του Φύσσα που είχαν ήδη βγει από την αίθουσα, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσά τους η οποία, ωστόσο, έληξε σύντομα με την παρέμβαση ψυχραιμότερων.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη στην αίθουσα του Εφετείου οπότε και αναμένεται να απολογηθεί ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Ο Πατέλης ζητά συγγνώμη από τον Λαγό και «δείχνει» Ρουπακιά: Του είπα κόψε το λαιμό σου

Με την απολογία του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη, συνεχίζονται οι απολογίες στη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Πατέλης ζήτησε... συγγνώμη από τον Λαγό για το μήνυμα που έστειλε το βράδυ της δολοφονίας.

Ο Γιώργος Πατέλης ανέφερε στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Λαγό. Πολλές φορές έστελνα μηνύματα στην τοπική για να φέρω κόσμο στα γραφεία και δεν υπήρχε ανταπόκριση. Μια φορά έστειλα “εντολή Λαγού, όλοι στα γραφεία” και υπήρξε ανταπόκριση. Από τότε το έκανα από μόνος μου, ήταν λάθος μου και το αναγνωρίζω, ζητάω συγγνώμη μέσω του δικαστηρίου σας στον Λαγό».

Έπειτα ο Πατέλης αρνήθηκε κάθε σχέση με το ναζισμό και αναφέρθηκε στον Γιώργο Ρουπακιά λέγοντας πως  «ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε κι εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος».

Το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα «έμεινε τελευταίος ο Τσακανίκας να κλειδώσει. Λίγο μετά από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πως θα φέρω εις πέρας τις δυο ομιλίες και τη διανομή τροφίμου. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για το χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο».

Όπως υποστήριξε ο Πατέλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικάκια από το Περιστέρι.

«Δυο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο πρόεδρος του κόμματος»

Περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικάκια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζαντζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Καζατζόγλου με πήρε μόνος του γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί και μου λέει “τι θα γίνει;”. Του είπα να πάει να βρει το Ρουπακιά στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έστειλε μήνυμα σε όλους γύρω στις 23:30 «όλοι στην τοπική τώρα».

Σε ερώτηση της Προέδρου για το αν ο Τσακανίκας έλαβε το μήνυμα, ο Πατέλης το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά τη βράδυ, όποτε δεν θα τον φώναζε τέτοια ώρα, αφού έμενε και μακριά.

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο Κοράλλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Ρουπακιά είπα «κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες». Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει», είπε ενώπιον του δικαστηρίου.

Έπειτα ανέφερε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα, του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς λέγοντας του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. «Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι “έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και Αναρχικούς”. Κι ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυμάτισε κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει “μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο”. Κι εκεί του είπα “έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου”».

 • Πρόεδρος: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;
 • Κατηγορούμενος: Γιατί ήμουν στην τοπική.
 • Πρόεδρος: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την τοπική;
 • Κατηγορούμενος: Όχι κυρία Πρόεδρε να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο τμήμα.

Σε ερώτηση της Προέδρου για το πως βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιάννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του είπαν για τον Ρουπακιά».

Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι «ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιώργος Πατέλης αναφέρθηκε και τον Γιώργο Δήμου, σχολιάζοντας ότι «έχει πει πολλά ψέματα». 

Ο Γιώργος Πατέλης φέρεται το βράδυ της δολοφονίας να ειδοποιήθηκε από τον συγκατηγορούμενό του, Ιωάννη Καζαντζόγλου, για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι και ακολούθως να έστειλε μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς, τώρα» με το οποίο ενεργοποιήθηκε το τάγμα της τοπικής Νίκαιας και έφτασε συντεταγμένα με μηχανές και αυτοκίνητα στο Κερατσίνι.

O Πατέλης δήλωσε άγνοια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ανέφερε πως «με έχουν χλευάσει, με πέταξαν σαν σκουπίδι στη φυλακή. Εγώ εκείνες τις ημέρες ήμουν ράκος!».

 • Πρόεδρος: Υπήρχαν δράσεις για τις οποίες έφαγαν μηνύματα που έλεγαν εντολή Λαγού. Γιατί;
 • Κατηγορούμενος: Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη.
 • Πρόεδρος: Το δε διατηρεί πουθενά τι σημαίνει στα μηνύματα αν το έργο ήταν κοινωνικό;
 • Κατηγορούμενος: Αυτό το γράφαμε γιατί όταν το μάθαιναν αριστερές οργανώσεις είχαμε πρόβλημα. Δεχόμασταν επιθέσεις.
 • Πρόεδρος: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;
 • Κατηγορούμενος: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.
 • Πρόεδρος: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;
 • Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Όλοι η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.
 • Πρόεδρος: Όταν λέτε έγινε γελοία η μόδα;
 • Κατηγορούμενος: Ας πούμε μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά, που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό, επειδή ντυνόμαστε έτσι.

Παράλληλα περιέγραψε πως μπήκε στη Χρυσή Αυγή το 2011 έπειτα από μία τελετή μνήμης για τα Ίμια και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των γραφείων στη Νίκαια: «Ανοίξαμε τα γραφεία με τη σύζυγο μου Θεώνη Σκαπερλη, τον Σπύρο Δημητριάδη, τον οποίο λόγω κακής συμπεριφοράς έδιωξα αργότερα, και κάποιους ακόμα. Είχαμε το οκ από τον Λαγό, να διώχνουμε όσους είχαν κακές συμπεριφορές. Τον Λαγό ενημέρωνα για όλες τις δραστηριότητες. Για διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού κτλ. Υπήρχαν και πράγματα για τα οποία δεν τον ενοχλούσα. Ας πούμε είχα κάθε Παρασκευή διανομή ενδυμασίας. Ρουχισμό εννοώ στον κόσμο».

«Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι δεν ξέρω πως έχει γίνει όλο αυτό. Κανείς δεν ήταν εκεί! Μόνο τα ξαδέρφια Τσορβα που ακολούθησαν τον Ρουπακιά και όταν έφτασαν στο Κοράλλι υπήρχε αστυνομία. Έχω αποστασιοποιηθεί πλέον. Μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια αυτή η ιστορία», είπε καταλήγοντας ο Γιώργος Πατέλης. 

Παρόντες στη συνεδρίαση του δικαστηρίου είναι οι 12 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η απολογία του Γιώργο Πατελη έρχεται μετά την αποχώρηση του Γιάννη Λαγού από τη Χρυσή Αυγή.