Μέχρι στιγμής έχουν ασκηθεί για την φωτιά στο Μάτι πλημμεληματατικές διώξεις: εμπρησμός από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια.

«Είναι καραμπινάτη ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο δια παραλείψεως. Έχουμε τα στοιχεία αυτά, τους τα έχουμε ζητήσει τυπικά και αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι και με διάφορα ψέματα και επικαλύψεις δεν θέλουν να πάρουμε στα χέρια μας τη δικογραφία», δηλώνει ο Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη στο STAR.

Κάτοικοι καταγγέλλουν πως στο Μάτι υπάρχουν παντού σκουπίδια, ενώ οι Αρχές δεν έχουν μαζέψει τον αμίαντο που έχει μαζευτεί σε τσουβάλια. Επίσης υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μένουν σε κατασκηνώσεις και τρώνε από συσσίτια αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Βαρβάρα Βουκάκη έχασε την οικογένειά της στο Μάτι

Ο 53χρονος Γρηγόρης Φύτρος και ο 11χρονος Ανδρέας απανθρακώθηκαν δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας την 23η Ιουλίου.

Η μοναχοκόρη της κυρίας Βουκάκη, η 13χρονη Εβίτα, έτρεξε να σωθεί και έπεσε από ύψος 15 μέτρων στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία.

Στη μήνυση που υπέβαλε προ μηνών η Βαρβάρα Βουκάκη αναφέρει ότι «λόγω της ασυνεννοησίας και της σύγχυσης μεταξύ των δημόσιων λειτουργών και υπηρεσιών, δεν αποκλείστηκε ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί από τη Ραφήνα στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι». Αποτέλεσμα, δεκάδες οδηγοί να εγκλωβιστούν, μεταξύ αυτών και η οικογένειά της.

Και συνεχίζει: «Οι επιβάτες ενστικτωδώς εγκατέλειψαν τα οχήματά τους για να συνεχίσουν πεζοί προς τη θάλασσα για την προστασία τους. Εκεί η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά από πάνω τους και τους κατέκαψε. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρέθηκαν απανθρακωμένοι ο σύζυγος μου και ο γιος μου».

Η μήνυση της κ. Φύτρου στρέφεται κατά των Ηλία Ψινάκη, Ρένα Δούρου, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Τόσκα του πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καππάκη και των πρώην αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους κατηγορεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Επιστολή πυρόπληκτων στον Μητσοτάκη

Οι πυρόπληκτοι έστειλαν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ζητώντας την στήριξή του για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η ΣΕΚΜΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Μάτι Αττικής) σας εύχεται συγχαρητήρια και καλή επιτυχία, εν όψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρεται στην αρχή της επιστολής.

Οι κάτοικοι εξηγούν στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο πως παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος από την πυρκαγιά, αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων ενώ κάνουν έκκληση για βοήθεια προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

«Η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένα χρόνο μετά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δεν είναι η στιγμή να απαριθμήσουμε, θα επιθυμούσαμε όμως να σας τα γνωστοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, καθώς θα χρειαστούμε τη συμπαράστασή σας, την προσωπική αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης για την υπέρβαση των εμποδίων και την ταχεία επαναφορά της ζωής σε μια κανονικότητα και να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος», αναφέρουν οι κάτοικοι στην επιστολή.

Επίσης ζητούν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για να τον ενημερώσουν για τις εκκρεμότητες και για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

«Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο σας και αναμένουμε συνάντηση για την πλήρη ενημέρωσή σας όσον αφορά στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι υπολείπεται, καθώς και προτάσεις για αποδοτικότερη συνεργασία», γράφουν οι πυρόπληκτοι προς τον πρωθυπουργό.

Οικόπεδο «πυριτιδαποθήκη» δίπλα στο Μάτι

Περίπου 120.000 δέντρα που κάηκαν στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 έχουν εγκαταλειφθεί σε οικόπεδο κοντά στο Μάτι.

Υπολογίζεται πως στο έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων οικόπεδο έχουν συσσωρευτεί περίπου 180.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης.

Σε πολλά σημεία τα στοιβαγμένα κλαδιά και κούτσουρα ξεπερνούν σε ύψος τα τρία μέτρα. Μαζί με τα ξερά χόρτα που είναι μαζεμένα σε πολλούς δρόμους, ουσιαστικά μεγάλο μέρος της περιοχής είναι καλυμμένο με εύφλεκτα υλικά.

Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για πυριτιδαποθήκη και ωρολογιακή βόμβα που βρίσκεται στην γειτονιά τους και τους προκαλεί φόβο κάθε φορά που πνέει ισχυρός άνεμος.