Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δώσει μόνο τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ το 1981 και γι αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορούμε να μιλάμε καν για «περιοδικότητα» στην συγκεκριμένη περίπτωση. 

Αναφέρει μάλιστα πως αυτό που ακούστηκε για το ρήγμα των Αλκυονίδων, ότι δηλαδή ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια, είναι μια «μεγάλη ανακρίβεια».

«Αν κυττάξουμε πίσω στο χρόνο (σσ από το 1981) δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ΙΣΩΣ είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα», επισημαίνει ο κύριος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως «αν αυτό είναι σωστό, τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981». 

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, τα αμφιλεγόμενα αυτά στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι ο μεγάλος σεισμός επαναλαμβάνεται κάθε 500 χρόνια, καθώς «για να το πούμε θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία και για άλλους 2-3 ακόμη σεισμούς που έγιναν στο παρελθόν». 

Χουλιάρας: Το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό 

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι το ρήγμα των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια διέγερση.

Σε πρωινή εκπομπή στον ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας και μίλησε για το ρήγμα των Αλκυονίδων αλλά και για την ετοιμότητα της Ελλάδας για κάποιον μεγάλο σεισμό.

Ο κ. Χουλιάρας είπε για το ρήγμα των Αλκυονίδων: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στο ρήγμα των Αλκυονίδων. Παρακολουθούμε το ρήγμα της Πάρνηθας που μας έδωσε τα 5,1 και βλέπουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο» και συνέχισε, «Μπορεί να γεννήσει και μεγαλύτερο σεισμό από 6 Ρίχτερ. Οι Αλκυονίδες είναι ένα ρήγμα, όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι μεγάλα ρήγματα γύρω από την Αθήνα και μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο και καταστρεπτικό σεισμό στο μέλλον. Δεν είναι όμως στιγμή για να επεξεργαζόμαστε τα χειρότερα σενάρια. Αυτά τα σενάρια είναι τρομακτικά και φοβίζουν και τον κόσμο».

Επίσης αναφορικά με τον αν η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα είναι έτοιμες ν' αντιμετωπίσουν μεγάλους σεισμούς δήλωσε: «Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Κάθε χρόνο περιμένουμε ένα 6αρι, κοιτάμε περιοχές και δίνουμε τις εκτιμήσεις μας στον ΟΑΣΘ, στην Πολιτική Προστασία και μεταξύ μας. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε μήνα σεισμό 5 Ρίχτερ σε κάποιες περιοχές,. Είδατε ότι δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Είδατε ότι έπεσαν οι τηλεπικοινωνίες και κάποια παλιά κτήρια. Δεν είμαστε και στην κατάσταση που θα έπρεπε για μια σεισμογενή χώρα».

Ο Τσελέντης προβλέπει ισχυρό σεισμό στην Αθήνα

Σεισμό τριάντα φορές μεγαλύτερο από εκείνον της Παρασκευής προβλέπει ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος έριξε νέα βέλη κατά του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 είπε «Η Αθήνα θα βιώσει σεισμό. Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Κάποια στιγμή θα γίνει».