Ο 47χρονος ισχυρίστηκε πως δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή ενώ υποστήριξε ότι μιλούσε με συγκατηγορούμενό του, το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, για τα... καναρίνια τους, ενώ δεν θυμάται, μάλιστα, μήνυμα που είχε στείλει και παρότρυνε άλλα μέλη του κόμματος να επιδείξουν προσοχή διότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα.

Ο Τσαλίκης ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου πως στην τοπική Νίκαιας, «είχα πάει μόνο δύο φορές να πάρω τρόφιμα γιατί είχα οικονομικές δυσκολίες».

Κληθείς να σχολιάσει φωτογραφία στην οποία χαιρετά ναζιστικά είπε πως «είναι η δεύτερη φορά που έχω πάει στα γραφεία της τοπικής.  Στο τέλος είπαν να βγάλουν μια φωτογραφία. Εγώ δεν χαιρετώ φασιστικά. Είχα υψώσει τη γροθιά μου».

Ο κατηγορούμενος, το βράδυ της δολοφονία του άτυχου μουσικού, βρισκόταν στην καφετέρια Κοράλλι και έβλεπε ποδόσφαιρο με τον συγκατηγορούμενο του, ο οποίος φέρεται να κινητοποίησε το τάγμα εφόδου.

Ο 47χρονος ισχυρίστηκε πως ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε φασαρία στην καφετέρια καθώς έφτασε με καθυστέρηση. Όπως είπε ο συγκατηγορούμενος φίλος του του μετέφερε πως τον κοίταγε επίμονα η παρέα που καθόταν πίσω του η οποία έκανε σχόλια σε βάρος του με αφορμή την μπλούζα της Χρυσής Αυγής που φορούσε ανάποδα. «Δεν έδωσα σημασία. Όσο ήμουν εκεί δεν μας ενόχλησε κανείς... Δεν έγινε κανένας διαπληκτισμός» τόνισε.

Ο 47χρονος είπε πως έφυγε από το «Κοράλλι» πριν τελειώσει ο αγώνας και επέστρεψε σπίτι του, που βρισκόταν πενήντα μέτρα από την καφετέρια.

Παράλληλα ανέφερε πως εκείνο το βράδυ είχε δανείσει τη μηχανή του σε ένα φίλο γείτονα του, ο οποίος του την επέστρεψε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, λέγοντας του πως στην Τσαλδάρη έγινε μεγάλη φασαρία «μάλλον για το ποδόσφαιρο». Από την ώρα που αποχώρησε από την καφετέρια μέχρι και λίγο μετά τη μια ο κατηγορούμενος ανέφερε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά
με τον φίλο του που ήταν νωρίτερα  στην καφετέρια αλλά και έναν ακόμη συγκατηγορούμενο του με τον οποίο μεταξύ άλλων άσχετων θεμάτων «μάλλον συζήτησαν και για τα καναρίνια τους». «Είναι χόμπι ασχολούμαι 15 χρόνια με τα καναρίνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις συνομιλίες του κατηγορούμενου καταγράφεται και μία με τη συγκατηγορούμενή του αστυνομικό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως μίλησαν επειδή η αστυνομικός του ζήτησε να της βρει μία αποκλειστική νοσοκόμα για τη μητέρα της.

Ο Τσαλίκης επέμεινε πως δεν γνώριζε τον Παύλο Φύσσα και ότι έμαθε λεπτομέρειες για το έγκλημα την επομένη από τους γείτονες και την τηλεόραση. «Την επόμενη έμαθα ότι έγινε η δολοφονία του συγκεκριμένου παλικαριού. Όταν γύρισα από τη δουλειά η γυναίκα μου μου έδειξε τις  φωτογραφίες της Χρυσής  Αυγής στην τηλεόραση» ανέφερε ενώ αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός ότι δεν επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους συγκατηγορουμένους φίλους του για να μάθει πληροφορίες. «Δεν επικοινώνησα με κανέναν τα έλεγαν όλα οι ειδήσεις. Δεν ήξερα τι να πιστέψω εκείνη την ημέρα ήμουν και εγώ χαμένος, σοκαρισμένος γιατί έγινε μια δολοφονία στη γειτονία μου».

 • Πρόεδρος: Δεν νιώσατε την ανάγκη να μάθετε περισσότερα;
 • Κατηγορούμενος: Μετά από δυο - τρεις μέρες είδα τον φίλο μου που ήμασταν μαζί στην καφετέρια και τον ρώτησα και μου είπε «ό, τι ξέρεις, δεν ξέρω παραπάνω» και εγώ του απάντησα «δεν θέλω να μου πεις τίποτα». Δεν ήθελα να δώσω σημασία στην κουβέντα .... Δεν ήθελα να μιλήσω με κανέναν, τους έβαλα όλους σε  απόσταση.
 • Πρόεδρος: Γιατί;
 • Κατηγορούμενος: Επειδή ανήκαν στη Χρυσή Αυγή και με ενοχλούσαν όσα έλεγαν γιατί έπαιρνε η μπάλα και εμένα , γιατί ανέφεραν πως ήμουν και εγώ στην καφετέρια.
 • Σύνεδρος: Είστε κατηγορούμενος για βαριά αδικήματα και δεν θέλατε να μάθετε τι έγινε ; Δεν μου φαίνεται αληθοφανές .
 • Κατηγορούμενος: Θέλω να ξεφύγω
 • Σύνεδρος: Πώς;
 • Κατηγορούμενος: Μέσω της δικαιοσύνης εσείς ξέρετε την αλήθεια. Δεν θέλω να ακούσω τι λένε οι συγκατηγορούμενοι μου.

Στη συνέχεια κλήθηκε να εξηγήσει μήνυμα που φέρεται να έστειλε σε συγκατηγορούμενο του στο οποίο ανέφερε: «Παρακολουθούν τα τηλέφωνα. Προσοχή» και είπε πως δεν το θυμάται.

«Άδειασε» τον Πατέλη ο Τσακανίκας

Σοβαρό «πλήγμα» στον ισχυρισμό πολλών εκ των συμμετεχόντων στο τάγμα εφόδου της βραδιάς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έδωσε στην απολογία του ο κατηγορούμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Τσακανίκας, μέλος της πενταμελούς διοίκησης και υπεύθυνος για τα οικονομικά του γραφείου της Νίκαιας. 

Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο Γιώργος Πατέλης αλλά και ο Γιάννης Καζαντζόγλου, στις απολογίες τους υποστήριξαν πως το περίφημο μήνυμα του πυρηνάρχη Πατέλη, το βράδυ της δολοφονίας, «Όλοι τώρα τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς τώρα», δεν αφορούσε συγκρότηση τάγματος εφόδου, αλλά αντίθετα συγκέντρωση για να πεταχτούν «τρικάκια». 

«Εγώ, ως ταμίας της Τοπικής, δεν θυμάμαι τίποτα για τρικάκια», είπε ο Γιώργος Τσακανίκας. 

Ο Σταμπέλος τηλεφώνησε κατά τύχη στον Ρουπακιά και... ξέχασε τι είπε ο Λαγός

Δύο τηλεφωνήματα στον Γιώργο Ρουπακιά και τον Γιάννη Λαγό «καίνε» τον κατηγορούμενο Γιώργο Σταμπέλο που απολογήθηκε την Τρίτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος, που δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την Πρόεδρο της δίκης Μαρία Λεπενιώτου, προσπάθησε να αποδώσει στην τύχη τα δύο τηλεφωνήματα που έκανε το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποσυνδεθεί από την ευθύνη και να υποβαθμίσει την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή.

Ο Σταμπέλος κατηγορείται ως μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας ενώ ενώπιον του δικαστηρίου δήλωσε εθνικιστής και υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε πως πήρε κατά λάθος τον Ρουπακιά τηλέφωνο ενώ χαρακτήρισε αψυχολόγητο το τηλεφώνημα που έκανε στον Λαγό.

 • Πρόεδρος: Τι ώρα επικοινωνήσατε;
 • Κατηγορούμενος: Επειδή στα κινητά μου διατηρούσα το ευρετήριο πρώτα με το όνομα και μετά με το επώνυμο, έκανα δύο κλήσεις στις 12:10 και 12:11, αλλά αντί να πάρω τον Πατέλη επειδή τον κάλεσα κινούμενος, πήρα το Ρουπακιά. Το θεωρώ βέβαιο ότι έχω πάρει τον Πατέλη εκείνη την ώρα.
 • Πρόεδρος: Τι είπατε;
 • Κατηγορούμενος: Με το που απάντησε, δεν πρόλαβα να μιλήσω. Τον ακούω να μου λέει «δεν μπορώ να μιλήσω, έχω μαχαιρώσει άνθρωπο, με συλλαμβάνουν, παίρνουν το κινητό μου...». Στις 00:11 σταματάω δεξιά και εντελώς ασυναίσθητα βγάζω το άλλο τηλέφωνό μου και καλώ τον Ιω. Λαγό
 • Πρόεδρος: Γιατί;
 • Κατηγορούμενος: Να τον ενημερώσω....
 • Πρόεδρος: Τηλεφωνείτε έναν άνθρωπο που δεν είχατε καμία σχέση μαζί του και τον καλείτε μεσάνυχτα...
 • Κατηγορούμενος: Ένας άνθρωπος που σχετίζεται με την τοπική έκανε μια αποτρόπαιη πράξη, αψυχολόγητα πήγε το μυαλό μου να τηλεφωνήσω στο Λαγό για να ενημερώσω.
 • Πρόεδρος: Γιατί συνδέσατε  το μαχαίρωμα με το κόμμα;
 • Κατηγορούμενος: Απλή ενημέρωση ήθελα να κάνω.
 • Πρόεδρος: Γιατί το μυαλό σας πάει στη Χρυσή Αυγή; Γιατί το συνδέσατε  με τοπική; Ξέρετε πόσους ψηφοφόρους έχει τότε η Χρυσή Αυγή; Είναι περίεργο γιατί το μυαλό σας πηγαίνει να ενημερώσετε βουλευτή του συγκεκριμένου κόμματος.
 • Κατηγορούμενος: Το καταλαβαίνω. Ακόμα και σήμερα το βρίσκω και εγώ περίεργο... Του είπα ότι καταλάθος έχει πράξει αυτό ο Ρουπακιάς... 
 • Πρόεδρος: Δεν σας είπε ποιός είναι αυτός ο Ρουπακιάς και γιατί με ενοχλείς τέτοια ώρα;
 • Κατηγορούμενος: Εδώ έχω κενό μνήμης...

Τη Δευτέρα κατέθεσαν οι Γιώργος Σκάλκος και Σταύρος Σαντοριναίος. Οι δυο τους αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς,εμφανίστηκε αμετανόητος στο δικαστήριο και ισχυρίστηκε πως ο Παύλος Φύσσας του επιτέθηκε με γροθιές και ο ίδιος τον μαχαίρωσε δύο φορές με την δεύτερη να τον πετυχαίνει... «μάλλον στην καρδιά» επειδή έσκυψε!  «Μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και επειδή ηταν πολιτικό το θεμα εγινε αυτό που εγινε..», είπε.