Σύμφωνα με έρευνα της GLOBSEC (παγκόσμιo think-tank, που δραστηριοποιείται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο), παρά τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων, η τρομοκρατία στην Ελλάδα εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εμπλέκονται κυρίως αναρχικές/μηδενιστικές (νιχιλιστικές) ομάδες.

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων και χτυπημάτων. Είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που βρίσκεται κάθε χρόνο στις 10 με τις περισσότερες επιθέσεις και συλλήψεις» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελένη Φώτου, δικαστική ψυχολόγος, η οποία συμμετέχει ως ερευνήτρια από την Ελλάδα στο πρόγραμμα του GLOBSEC.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι 11 χώρες της Ευρώπης, με τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων για τρομοκρατία το 2015. Επιλέχθηκε το 2015, επειδή ήταν η χρονιά με τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία.

Στην Ελλάδα το 2015 έγιναν 28 συλλήψεις για τρομοκρατική δράση. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αντλήθηκαν συμπεράσματα που δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες τρομοκρατικές υποθέσεις συνδέονται με αριστερή εξτρεμιστική και νιχιλιστική ιδεολογία, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνδέονται με τον ευρωπαϊκό τζιχαντισμό, ανέφερε η κ. Φώτου. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που παρουσίασε η ερευνήτρια, αντίστοιχα το 2017 η Ελλάδα ήταν 10η στην Ευρώπη σε συλλήψεις (συνολικά 15) και 5η στην Ευρώπη σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις (8 επιθέσεις).

Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν συμμετοχικό ρόλο, δεν είναι απλά περιφερειακά στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Παρότι η πλειονότητα των συλληφθέντων για τρομοκρατία (24 σε σύνολο 28) είναι άνδρες, οι γυναίκες δεν είναι παθητικά μέλη οργανώσεων και μιλούν ανοιχτά για τις πεποιθήσεις τους.

Ένα ακόμη εύρημα της έρευνας είναι ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς στη βάση δεδομένων υπάρχουν συλληφθέντες με συγγενικές σχέσεις ή στενές προσωπικές σχέσεις.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι 11 χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία: Γαλλία 106, Ιταλία 54, Βέλγιο 55, Ηνωμένο Βασίλειο 54, Ισπανία 52, Ελλάδα 28, Γερμανία 23, Αυστρία 19, Βουλγαρία 17, Ολλανδία 14 και Ιρλανδία 6.

«Αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα και την Ιρλανδία μιλάμε για ευρωπαϊκό τζιχαντισμό και διασυνδέσεις με τον ISIS», τόνισε η ερευνήτρια του GLOBSEC, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες τρομοκρατικές υποθέσεις συνδέονται με αριστερό εξτρεμισμό και στην Ιρλανδία με δεξιό εξτρεμισμό.