Κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών με επικεφαλής τον Άκη Τσελέντη θα επισκεφτεί τη Δεύτέρα την Κρήτη προκειμένου να μελετήσει το υπέδαφος του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, τα ρήγματα που θα μελετηθούν είναι ήδη γνωστά και σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν είναι ενεργά. Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο και εστιάζει σε δύο περιοχές της πόλης ώστε να διερευνηθεί η δυναμική ρηγμάτων και η πιθανή επικινδυνότητά τους και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών.

Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης, «εδώ και καιρό μια άστοχη μελέτη είχε αναδείξει κάποιες περιοχές στο Ηράκλειο ως γεμάτες από ρήγματα», γεγονός που εύλογα προκαλούσε προβληματισμό και έβαζε «φρένο» στην πολεοδομική δραστηριότητα.

Μετά από έρευνα των σεισμολόγων διαπιστώθηκε πως δύο από τα ρήγματα θα μπορούσαν να είναι δυνητικά ενεργά. Πλέον αυτά τα δύο θα εξεταστούν από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσελέντης στο neakriti.gr, θα μεταφερθεί στην Κρήτη εξοπλισμός υψηλής ακρίβειας και νέας τεχνολογίας, για επίγεια και υπέργεια παρατήρηση και έξι σεισμογράφοι που θα αποτελέσουν ένα δίκτυο που θα καταγράφει τον «σφυγμό» στα έγκατα της γης.

Παράλληλα, θα μεταφερθεί και θα εγκατασταθεί στο Ηράκλειο για τους σκοπούς του ερευνητικού προγράμματος εξοπλισμός για δορυφορική παρακολούθηση που θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη μελέτη των δύο αυτών περιοχών του Ηρακλείου.

Το Ηράκλειο Κρήτης είναι μια περιοχή με σεισμικό παρελθόν και πολεοδομικές παραβάσεις.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει υλοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Οι επιστήμονες, κάνουν προσημείωση σεισμικών γεγονότων σε υπολογιστές όπου τοποθετούνται όλα τα πολεοδομικά δεδομένα, η πυκνότητα δόμησης, τα χαρακτηριστικά των σπιτιών κ.λπ., και εικονικά διεγείρονται τα κοντινά ρήγματα.

Τα σενάρια μπορούν να μοντελοποιήσουν τις συνέπειες ενός σεισμού ανάλογα με το πιθανό μέγεθός του, το εστιακό βάθος και βεβαίως το ρήγμα το οποίο μπορεί να τον γεννήσει.