«Προφυλακίστηκα λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αν δεν ήταν το πολιτικό ζήτημα δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο 28χρονος κατηγορούμενος ως μέλος στο τάγμα εφόδου ενώ όταν η πρόεδρος τον κάλεσε να διευκρινίσει σε ποιο ζήτημα αναφέρεται συμπλήρωσε : «Οι διώξεις όλων αυτών των ανθρώπων. Μιλάμε για ανθρώπους οικογενειάρχες, με αρχές, τίμιους. Είναι καλοί άνθρωποι, βοηθούσαν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εγκληματίες. Δεν θα ήμουν εγώ στο χώρο αν ήταν. Δεν έκαναν κάτι κακό».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε πως η ανθρωποκτονία είναι γεγονός και ότι σύμφωνα με την κατηγορία εκτός από τον Ρουπακιά, υπήρχαν και άλλοι που συμμετείχαν.

 • Κατηγορούμενος: Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθούσα...
 • Πρόεδρος: Επειδή λέτε για τους υπόλοιπους ότι είναι οικογενειάρχες.. Παίρνετε θέση και για άλλους...
 • Κατηγορούμενος: Γνώριζα ότι είναι καλοί άνθρωποι και οικογενειάρχες.
 • Πρόεδρος: Ακόμα και ο Ρουπακιάς;
 • Κατηγορούμενος: Σε καμία περίπτωση δεν θα μου πέρασε από το μυαλό. Έπεσα από τα σύννεφα, δεν τον ήξερα καλά, αλλά δεν το περίμενα...
 • Ο Χρυσαφίτης έπεσε σε αντιφάσεις και η κατάθεσή του αναφορικά με τις επικοινωνίες που είχε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα παρουσίασαν κενά.

«Είμαι κοινωνικό άτομο και μίλησα με πολλά άτομα εκείνο το βράδυ. Δεχόμουνα από παντού τηλέφωνα» είπε ισχυριζόμενος ότι σε κανένα από αυτά δεν συζήτησε για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όταν δε κλήθηκε να εξηγήσει το λόγο που χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα τρίτων προσώπων δικαιολογήθηκε πως δεν είχε μονάδες στο δικό του κινητό.

Η έδρα επικεντρώθηκε στην κλήση που έγινε από κινητό που ανήκει σε φιλικό πρόσωπο του 28χρονου στον Γιώργο Πατέλη, πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, δέκα λεπτά πριν τη μία τη νύχτα. Εκείνη τη χρονική στιγμή διαπιστώνεται στο κατηγορητήριο πως τα τηλέφωνα είχαν πάρει «φωτιά» διότι νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας.

Ο Χρυσαφίτης υποστήριξε πως βρισκόταν σε φιλικό σπίτι εκείνη την ώρα και είχε τηλεφωνήσει στον Πατέλη για να συζητήσουν για κάποια τρόφιμα.

«Έχουμε ακούσει ότι κάποια στιγμή δεν σήκωνε ο ίδιος το τηλέφωνο, ότι έβγαινε η γυναίκα του και τον απέτρεπε να μιλήσει εκείνος. Μου κάνει εντύπωση να κάθεται και να συζητάει με εσάς για τα τρόφιμα. Νομίζω ότι είναι μείζον ότι έχει μάθει για το μαχαίρωμα του Ρουπακιά και κάθεται και συζητάει με εσάς από πού θα πάρετε τα τρόφιμα;» ρώτησε η πρόεδρος.

 • Κατηγορούμενος: Δεν το γνωρίζω...
 • Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να το απαντήσετε. Δεν σας είπε κάτι; Δεν ήταν ταραγμένος;
 • Κατηγορούμενος: Όχι, δεν κατάλαβα κάτι...
 • Πρόεδρος: Και οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις είναι κάπως...
 • Κατηγορούμενος: Το καταλαβαίνω. Εγώ μίλαγα απλά στο τηλέφωνο... βρέθηκα από τα θρανία του σχολείου σε ένα κελί φυλακής. Ζήτησα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προσπάθησα να δείξω ότι δεν πείραξα κανέναν, έχω καθαρό ποινικό μητρώο. (…)
 • Πρόεδρος: Αν ξαναμετρήσουμε τις κλήσεις είναι πολλές. Τι ήθελαν μέσα στη νύχτα όλα αυτά τα τηλέφωνα;

Κατηγορούμενος: Εγώ ξέρω ότι διασκέδαζα και βρέθηκα ξαφνικά στη φυλακή. Χωρίς να έχω σκοτώσει κανέναν, καταστράφηκε η ζωή μου, οι σπουδές μου. Έχω ένα νεογέννητο μωρό και θέλω να το μεγαλώσω. Δεν έχω πειράξει καθέναν άνθρωπος.(…) Όταν βγήκα από τη φυλακή επιχείρησα να μάθω τι έγινε. Συνάντησα άτομα, ρωτούσα «τί έχει γίνει;» και όλοι έλεγαν «δεν ξέρω».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 με την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα. 

Αντιφάσεις από τον Τσόρβα για τον συνοδηγό του Ρουπακιά - «Με τους λαθρομετανάστες είχαμε πρόβλημα»

Ο Τζόρβας που κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έπεσε σε αντιφάσεις για το ποιος επέβαινε στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, σε σχέση με τους αρχικούς ισχυρισμούς του.

Ο Τζόρβας αρχικά είχε μιλήσει για συνοδηγό, ωστόσο το αρνήθηκε λέγοντας πως αναφερόταν σε άλλο αυτοκίνητο και όχι στου Ρουπακιά ενώ επέρριψε ευθύνες στην ανακρίτρια για τον τρόπο με τον οποίο κατέγραψε την μαρτυρία του.

 • Πρόεδρος: Είχε συνοδηγό ο Ρουπακιάς;
 • Κατηγορούμενος: Στην αρχή νόμιζα ότι είδα, αλλά ήταν άλλο αυτοκίνητο τελικά.
 • Πρόεδρος: Αναφέρεστε σε ένα χέρι που είχε απ’ έξω; Ήσασταν τόσο περιγραφικός....
 • Κατηγορούμενος: Δεν έγινε έτσι. Δεν είδα άλλο άτομο, σε άλλα αμάξια είδα συνοδηγούς με το χέρι απ’ έξω. Στου Ρουπακιά δεν είδα. Εγώ δεν περιέγραφα το αμάξι του Ρουπακιά. Είπα στην ανακρίτρια ότι στο αμάξι του Ρουπακιά δεν ήταν κανένας και περιέγραψα τί είδα στα άλλα οχήματα. Τότε χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και «λες ψέματα».
 • Πάρεδρος: Η περικοπή όμως της απολογία σας είναι πολύ αναλυτική... τα λέτε με πολύ λεπτομέρεια. Πώς κάθονταν...
 • Κατηγορούμενος: Τα έχω πει στην ανακρίτρια αλλά όχι για το αμάξι του Ρουπακιά. Δεν ξέρω πως έγινε αυτό.

Ο Τζόρβας παραδέχτηκε πως γνώριζε τον Παύλο Φύσσα «φυσιογνωμικά γιατί ήταν τραγουδοποιός και έκανε συναυλίες στο Κερατσίνι».

Αναφερόμενος στο βράδυ της δολοφονία ισχυρίστηκε πως αν και ακολούθησαν με τον ξάδελφο του τον Γιώργο Ρουπακιά δεν είδαν τι είχε γίνει.  «Άκουσα φωνές σαν τσακωμό. Δεν ήταν σαν φωνές κατά τη διάρκεια πάλης. Υπήρχε μια κινητικότητα αλλά δεν είδα ανθρώπους να τσακώνονται. Υπήρχε ένταση αλλά όχι σωματική, μόνο με τις φωνές» ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος δεν άκουσε, όπως ο ξάδελφος του, να φωνάζουν «σπάστε, αστυνομία» λίγο πριν φύγουν πεζή από το σημείο της συμπλοκής.

Κατά την απολογία του, υποστήριξε πως ο ίδιος και ο εξάδελφός του έλαβαν ένα sms να πάνε στα γραφεία της τοπικής Νίκαιας, ωστόσο δεν βρήκαν κανέναν εκεί. Φεύγοντας, όπως είπε, είδε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ρουπακιάς θεωρώντας πως θα πήγαιναν για διανομή φυλλαδίων ή για μία τροφοδοσία. Τον ακολούθησαν χωρίς όμως να αντιληφθούν κάτι πέρα από άτομα συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία κοντά στην καφετέρια «Κοράλλι» και στην Παναγή Τσαλδάρη. Αφού ο Ρουπακιάς πάρκαρε ανάποδα στην Παναγή Τσαλδάρη, ο ίδιος με τον εξάδελφό του είδαν πως ο κόσμος διαλυόταν: «Είδα ανθρώπους να φεύγουν σαστισμένοι, σαν κάτι να έχει γίνει».

Ο κατηγορούμενος , νωρίτερα, αναφέρθηκε και στις δράσεις της Χρυσής Αυγής στις οποίες συμμετείχε τονίζοντας πως η Χρυσή Αυγή «είχε πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και όχι με τους μετανάστες». Όπως είπε τα τρόφιμα που μοίραζαν «τα αγόραζαν οι βουλευτές ρεφενέ».

 • Κατηγορούμενος: Τα τρόφιμα τα αγόραζαν ο ίδιοι οι βουλευτές, έβαζαν ρεφενέ.
 • Πρόεδρος: Οποίος ερχόταν μπροστά σας, δίνατε;
 • Κατηγορούμενος: Όσοι περνούσαν έπαιρναν. Δεν υπήρχε πρόβλημα. Δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Τον Πατέλη τον ενδιέφεραν οι οικογένειες που είναι πολύτεκνες ή με ηλικιωμένους.
 • Πρόεδρος: Αν ερχόταν κάποιος αλλοδαπός;
 • Κατηγορούμενος: Δεν ερχόντουσαν. Δεν είδα ποτέ...
 • Πρόεδρος: Γιατί; Δεν είχαν ανάγκη οι αλλοδαποί;
 • Κατηγορούμενος: Τι να σας πω. Δεν με ενδιέφερε αν κάποιος ήταν αλλοδαπός ή όχι. Το κόμμα είχε προτεραιότητα τους Έλληνες, γιατί είναι εθνικιστικό. Δεν θα τον διώχναμε. Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.
 • Πρόεδρος: Η θέση σας σε σχέση με τους αλλοδαπούς
 • Κατηγορούμενος: Έχω φίλους αλλοδαπούς.
 • Πρόεδρος: Είπατε ποτέ «να φύγεις από τη χώρα μου πήγαινε στη δική σου»;
 • Κατηγορούμενος: Δεν είχε τύχει...
 • Πρόεδρος: Έτυχε να ακούσετε κάποιον άλλο;
 • Κατηγορούμενος: Μπορεί να έτυχε. Με τους λαθρομετανάστες είχαμε πρόβλημα, όχι με τους μετανάστες. Κι οι συζητήσεις που κάναμε, είναι ότι αυτοί είναι χάλια εδώ πέρα, πως κάνουν, τι κάνουν

Ο Λέων Τσαλίκης συζητούσε για... καναρίνια

Την Τετάρτη απολογήθηκε ο Λέων Τσαλίκης και ισχυρίστηκε πως δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή ενώ υποστήριξε ότι μιλούσε με συγκατηγορούμενό του, το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, για τα... καναρίνια τους, ενώ δεν θυμάται, μάλιστα, μήνυμα που είχε στείλει και παρότρυνε άλλα μέλη του κόμματος να επιδείξουν προσοχή διότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα.

Ο Τσαλίκης ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου πως στην τοπική Νίκαιας, «είχα πάει μόνο δύο φορές να πάρω τρόφιμα γιατί είχα οικονομικές δυσκολίες».

Κληθείς να σχολιάσει φωτογραφία στην οποία χαιρετά ναζιστικά είπε πως «είναι η δεύτερη φορά που έχω πάει στα γραφεία της τοπικής.  Στο τέλος είπαν να βγάλουν μια φωτογραφία. Εγώ δεν χαιρετώ φασιστικά. Είχα υψώσει τη γροθιά μου».

Ο κατηγορούμενος, το βράδυ της δολοφονία του άτυχου μουσικού, βρισκόταν στην καφετέρια Κοράλλι και έβλεπε ποδόσφαιρο με τον συγκατηγορούμενο του, ο οποίος φέρεται να κινητοποίησε το τάγμα εφόδου.

Στις συνομιλίες του κατηγορούμενου καταγράφεται και μία με τη συγκατηγορούμενή του αστυνομικό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως μίλησαν επειδή η αστυνομικός του ζήτησε να της βρει μία αποκλειστική νοσοκόμα για τη μητέρα της.

«Άδειασε» τον Πατέλη ο Τσακανίκας

Σοβαρό «πλήγμα» στον ισχυρισμό πολλών εκ των συμμετεχόντων στο τάγμα εφόδου της βραδιάς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έδωσε στην απολογία του ο κατηγορούμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Τσακανίκας, μέλος της πενταμελούς διοίκησης και υπεύθυνος για τα οικονομικά του γραφείου της Νίκαιας. 

Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο Γιώργος Πατέλης αλλά και ο Γιάννης Καζαντζόγλου, στις απολογίες τους υποστήριξαν πως το περίφημο μήνυμα του πυρηνάρχη Πατέλη, το βράδυ της δολοφονίας, «Όλοι τώρα τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς τώρα», δεν αφορούσε συγκρότηση τάγματος εφόδου, αλλά αντίθετα συγκέντρωση για να πεταχτούν «τρικάκια». 

«Εγώ, ως ταμίας της Τοπικής, δεν θυμάμαι τίποτα για τρικάκια», είπε ο Γιώργος Τσακανίκας. 

Ο Σταμπέλος τηλεφώνησε κατά τύχη στον Ρουπακιά και... ξέχασε τι είπε ο Λαγός

Δύο τηλεφωνήματα στον Γιώργο Ρουπακιά και τον Γιάννη Λαγό «καίνε» τον κατηγορούμενο Γιώργο Σταμπέλο που απολογήθηκε την Τρίτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος, που δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την Πρόεδρο της δίκης Μαρία Λεπενιώτου, προσπάθησε να αποδώσει στην τύχη τα δύο τηλεφωνήματα που έκανε το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποσυνδεθεί από την ευθύνη και να υποβαθμίσει την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή.

Ο Σταμπέλος κατηγορείται ως μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας ενώ ενώπιον του δικαστηρίου δήλωσε εθνικιστής και υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε πως πήρε κατά λάθος τον Ρουπακιά τηλέφωνο ενώ χαρακτήρισε αψυχολόγητο το τηλεφώνημα που έκανε στον Λαγό

Σκάλκος-Σαντοριναίος: Δεν ξέρω, δεν είδα

Ο Γιώργος Σκάλκος υποστήριξε πως δεν αντιλήφθηκε όσα κατέθεσε ο Γιώργος Δήμου. «Ο Δήμου είχε πάρει ένα μήνυμα. Τον πήρα για να πάμε στα γραφεία αλλά ήταν κλειστά και φύγαμε με κατεύθυνση το Κερατσίνι, όπου βάλαμε βενζίνη. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Δήμου μίλησε με το Ρουπακιά και του είπε ότι τον έχουν πιάσει. Φύγαμε και πήγαμε στο σπίτι του και μίλησε από εκεί με τον Πατέλη, δεν είμαι σίγουρος, δεν θυμάμαι», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

 • Πρόεδρος: Γιατί να πει ο Δήμου ότι είχε μηχανές έξω από την τοπική; Τον ρωτήσατε;
 • Κατηγορούμενος: Δεν τον ξαναείδα. 
 • Πρόεδρος: Κατηγορείστε και οι δύο ότι περνάτε από τα ίδια σημεία μαζί, δεν τον βρήκατε να του πείτε γιατί λέει διαφορετικά πράγματα από εσάς;
 • Κατηγορούμενος: Έλειπα ταξίδι. Πήγα να του τηλεφωνήσω μετά και δεν το σήκωνε, μετά το τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο. Μέχρι σήμερα δεν του μίλησα ποτέ. Κι εδώ που ήρθε, ήταν με το δικηγόρο του, κατέθεσε κι έφυγε.

Ο Σκάλκος ανέφερε επίσης πως δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με κανέναν από τους συγκατηγορούμενους του και ισχυρίστηκε ότι τους γνώριζε μόνο φυσιογνωμικά από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας.

Κατέθεσε πως είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή από το 2012 χωρίς να γνωρίζει πως λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας (σ.σ. υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού), «δεν έπρεπε να ανακατευτεί με τα πολιτικά».

Λίγο νωρίτερα κατέθεσε ο Σταύρος Σαντοριναίος που αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμμετοχή στην κινητοποίηση της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

«Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, καμία απολύτως, ούτε με κανένα άλλο πολιτικό κόμμα», ισχυρίστηκε.

Μάλιστα, ανέφερε πως η οικογένειά του επιχείρησε να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Παύλου Φύσσα: «Δεν τον ήξερα εκ των υστέρων έμαθα ότι οι γονείς μου γνώριζαν την οικογένεια Φύσσα. Οι γονείς μου έπαθαν σοκ όταν έμαθαν για τον Παύλο και η μητέρα μου προσπάθησε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του για να συλλυπηθεί».

«Ήταν μία απλή ανθρωποκτονία»

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ισχυρίστηκε πως ο Παύλος Φύσσας του επιτέθηκε με γροθιές και ο ίδιος τον μαχαίρωσε δύο φορές με την δεύτερη να τον πετυχαίνει... «μάλλον στην καρδιά» επειδή έσκυψε!  «Μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και επειδή ηταν πολιτικό το θεμα εγινε αυτό που εγινε..», σχολίασε. 

«Κάνω ένα βήμα, ανεβαίνω στο πεζοδρόμιο και ήρθε ο Φύσσας σε μένα και αρχίζει να με χτυπάει γροθιές. Μπροστά. Έχω σηκώσει τα χέρια και είμαι λίγο σκυμμένος εκείνη την ώρα είπα να το χρησιμοποιήσω και του ρίχνω στα πόδια για να κάνει πίσω και 2 και 3, όσες ήταν για να κάνει πίσω. Την πρώτη που του ρίχνω στα πόδια έσκυψε και μάλλον... και η δεύτερη μάλλον τον πέτυχε στην καρδιά...», είπε ο Ρουπακιάς ενώπιον του δικαστηρίου.

«Φτάνουμε έξω από το Κοράλλι. Σημειωτέον ότι εγώ δεν ήξερα καθόλου την περιοχή και μετά που φτάνουμε απ' έξω, είναι μικρός ο δρόμος, βλέπω τον Φύσσα. Δεν τον ήξερα ως τότε, και βλέπω τον Φύσσα με 20 άτομα... Εξήγησα ότι είχε τελειώσει και ο αγώνας. Τώρα αν ήταν παρέα του Φύσσα τα 20 άτομα... Σίγουρα πάνω από 15. Ακούστε με. Δεν ήταν παραταγμένοι, ήταν σταματημένοι έξω από την καφετέρια. Περιμένανε, ξέρω εγω. Μπροστά ο Φύσσας, ήταν καμιά 20αριά άτομα. Όλα γίνανε σε δευτερόλεπτα μέσα. Εγώ με το που φτάνω...», είπε ο Ρουπακιάς.

 • Πρόεδρος: Εκτός από αυτήν την εικόνα των 20 ατόμων που λέτε ότι είδατε και τον Φύσσα τον ξέρατε εσείς;
 • Ρουπακιάς: Όχι, σας το είπα.
 • Πρόεδρος: Άρα είδατε 20 ανθρώπους. Σας έκανε κάτι εντύπωση σε αυτά τα άτομα; Γιατί τον θυμόσαστε;
 • Ρουπακιάς: Τον Φύσσα δεν τον ήξερα, ούτε το όνομά του. Μετέπειτα, όταν έγινε αυτό στην Τσαλδάρη κατάλαβα ότι ήταν αυτός που μου είπε την επίμαχη λέξη...

Ο Ρουπακιάς ανέφερε ότι μόλις τον αντίκρισε ο Παύλος Φύσσας του είπε «τι κοιτάς βρε μ@@@ι γ@@ω το σπίτι σου» επειδή «μάλλον κατάλαβε πως ήμουν με τα μηχανάκια». 

Ισχυρίστηκε πως ο Παύλος Φύσσας με ακόμα δύο-τρία άτομα ήρθε στο σημείο όπου πήγε να παρκάρει και ο ίδιος άνοιξε το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και πήρε το μαχαίρι που είχε.

 • Πρόεδρος: Αν δεν είχατε το μαχαίρι θα ανοίγατε την πόρτα;
 • Ρουπακιάς: Ναι, θα άνοιγα.
 • Πρόεδρο: Λέτε «αν δεν είχα το μαχαίρι θα άνοιγα να φύγω πεζός». Και γιατί δεν το κάνατε χωρίς το μαχαίρι;
 • Ρουπακιάς: Το πεζοδρόμιο είναι γύρω στα 4 μέτρα όταν ο άλλος έρχεται «τι είναι ρε, τι είναι ρε», δυο βήματα κάνει και σε φτάνει, τι να προλάβεις να κάνεις;

«Κάνω ένα βήμα, ανεβαίνω στο πεζοδρόμιο και ήρθε ο Φύσσας σε μένα και αρχίζει να με χτυπάει γροθιές. Μπροστά. Έχω σηκώσει τα χέρια και είμαι λίγο σκυμμένος εκείνη την ώρα είπα να το χρησιμοποιήσω και του ρίχνω στα πόδια για να κάνει πίσω και 2 και 3, όσες ήταν για να κάνει πίσω. Την πρώτη που του ρίχνω στα πόδια έσκυψε και μάλλον... και η δεύτερη μάλλον τον πέτυχε στην καρδιά...», είπε.

Για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, ο Ρουπακιάς είπε πως βρισκόταν στα γραφεία όταν ο Πατέλης του είπε να πάει να πάρει κάτι τρικάκια από το Περιστέρι.

 • Πρόεδρος: Σε κάθε ομιλία για κάθε Πέμπτη υπήρχαν τρικάκια;
 • Ρουπακιάς: Επειδή θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος. Μου είπε θα έρθει ο αρχηγός και...
 • Πρόεδρος: Άρα γύρω στις 8 παρά σας ενημερώνει ο Πατέλης και σας λέει τι;
 • Ρουπακιάς: Μπορείς να πεταχτείς μέχρι το Περιστέρι με το αυτοκίνητό σου να πάρεις τρικάκια, γιατί τα χω παραγγείλει σε ένα τυπογραφείο; Μου έδωσε μια διεύθυνση...
 • Πρόεδρος: Αυτό είναι πολύ βασικό να μας πείτε, πού πήγατε, πού σας έστειλε, γιατί όλα τα μαγαζιά, τα τυπογραφεία έχουν κάποιο αρχείο και θα μπορούσαμε να αποτανθούμε, τι έγινε με τα τρικάκια, με την παραγγελία. Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι παρήγγειλε τρικάκια.
 • Ρουπακιάς: Tο καταλαβαίνω. Θέλω να σας πω μόνο ότι έγινε πριν το χρονικό με τον Φύσσα και ήταν μια καθημερινή ημέρα για μας και δε μπορώ να θυμηθώ τώρα... δε μπορώ.

Ο Πατέλης ζητά συγγνώμη από τον Λαγό και «δείχνει» Ρουπακιά: Του είπα κόψε το λαιμό σου

Ο Γιώργος Πατέλης ανέφερε στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Λαγό. Πολλές φορές έστελνα μηνύματα στην τοπική για να φέρω κόσμο στα γραφεία και δεν υπήρχε ανταπόκριση. Μια φορά έστειλα “εντολή Λαγού, όλοι στα γραφεία” και υπήρξε ανταπόκριση. Από τότε το έκανα από μόνος μου, ήταν λάθος μου και το αναγνωρίζω, ζητάω συγγνώμη μέσω του δικαστηρίου σας στον Λαγό».

Έπειτα ο Πατέλης αρνήθηκε κάθε σχέση με το ναζισμό και αναφέρθηκε στον Γιώργο Ρουπακιά λέγοντας πως  «ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε κι εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος».

Το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα «έμεινε τελευταίος ο Τσακανίκας να κλειδώσει. Λίγο μετά από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πως θα φέρω εις πέρας τις δυο ομιλίες και τη διανομή τροφίμου. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για το χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο».

Όπως υποστήριξε ο Πατέλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικάκια από το Περιστέρι.

«Δυο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο πρόεδρος του κόμματος»

Περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικάκια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζαντζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Καζατζόγλου με πήρε μόνος του γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί και μου λέει “τι θα γίνει;”. Του είπα να πάει να βρει το Ρουπακιά στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έστειλε μήνυμα σε όλους γύρω στις 23:30 «όλοι στην τοπική τώρα».

Σε ερώτηση της Προέδρου για το αν ο Τσακανίκας έλαβε το μήνυμα, ο Πατέλης το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά τη βράδυ, όποτε δεν θα τον φώναζε τέτοια ώρα, αφού έμενε και μακριά.

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο Κοράλλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Ρουπακιά είπα «κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες». Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει», είπε ενώπιον του δικαστηρίου.

Έπειτα ανέφερε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα, του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς λέγοντας του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. «Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι “έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και Αναρχικούς”. Κι ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυμάτισε κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει “μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο”. Κι εκεί του είπα “έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου”».