Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, υποστήριξε πως ο σεισμός της Κυριακής ήταν ασθενής και είναι νωρίς για να συμπεράνει το αν τελείωσε η μετασεισμική ακολουθία.

Μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο της περιοχή της Μαγούλας, η σεισμική ακολουθία ακολουθεί φθίνουσα πορεία, τόνισε ο Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά στην ακολουθία των μετασεισμών, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας σημείωσε πως «όσο περνούν οι μέρες θα πρέπει να μειώνονται».

Ο κ. Χουλιάρας συμβούλευσε τους πολίτες να παίρνουν μέτρα προφύλαξης για την προστασία τους από τους μετασεισμούς, όπως για παράδειγμα να στερεώνουν τα βαριά αντικείμενα για να μην πέσουν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος ο κύριος σεισμός της 19ης Ιουλίου να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, σημείωσε πως είναι μικρό το μέγεθός του για να κάνει κάτι τέτοιο, επιβεβαίωσε, ωστόσο πως ήταν το ίδιο ρήγμα με αυτό του σεισμού του 1999.

«Είμαστε σίγουροι πως είμαστε σε μία πολύ καλή πορεία και πως βρισκόμαστε σε μία μετασεισμική φάση. Ενδεχομένως κάποιοι σεισμοί να εμφανιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι μικρού μεγέθους, το πολύ 4,1 Ρίχτερ», είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν θεωρώ πως βρισκόμαστε σε φάση σεισμικής διέγερσης. Θεωρώ πως βρισκόμαστε σε μία φάση σεισμικότητας που δεν εμπνέει ανησυχία. Δεν φαίνεται πως κάτι έρχεται. Οι μεγάλοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο δεν έχουν προάγγελο έντονης σεισμικότητας. Ανησυχούμε όταν δεν γίνονται σεισμοί», τόνισε μιλώντας στο OPEN. 

Ο σεισμός 4,2 Ρίχτερ έγινε στις 19:09 την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019. Το επίκεντρό του εντοπίζεται πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και το εστιακό του βάθος ήταν τέσσερα χιλιόμετρα.

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, στις 14:13 η Αττική ταρακουνήθηκε από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.