Η ΠΟΕΔΗΝ μιλά για δραματικές συνθήκες νοσηλείας στη Μονάδα, όπου φιλοξενούνται 44 ανήλικοι και ενήλικοι με σοβαρές αναπηρίες, με αφορμή την πληροφορία για καθήλωση (περιορισμός) ανηλίκου. Για την καθήλωση, αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «κατηγορήθηκαν» από τα ΜΜΕ οι εργαζόμενοι ενώ ευθύνεται η Διοίκηση.

«Η Διοίκηση έπρεπε να φροντίσει για προσωπικό με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση, αντίθετα το μετατρέπει σε «αποθήκη ψυχών» για να είναι ευκολότερη η εκχώρησή του στις ΜΚΟ» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση. 

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών φιλοξενούνται 44 άτομα ηλικίας 9 έως 47 ετών ενώ με βάση τον κανονισμό θα έπρεπε να φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών. Όλοι οι ένοικοι φιλοξενούνται σε δύο ορόφους, με διαχωρισμό με κριτήριο τη βαρύτητα της αναπηρίας τους. Στον έναν όροφο φιλοξενούνται 27 άτομα και στον άλλο 17 που είναι πιο βαριά περιστατικά.

Ελλείψεις προσωπικού

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει επίσης δραματικές ελλείψεις στο προσωπικό του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, όπου «υπηρετούν μόνο 5 Νοσηλευτές και 9 μόνιμοι ΥΕ Βοηθοί Υγειονομικό προσωπικό για 44 παιδιά χωρισμένα στα δύο τμήματα. Υπάρχουν και άλλοι 4 Επικουρικοί Νοσηλευτές που λήγουν οι συμβάσεις τους. Τρεις από το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας απαλλαγμένοι από Υγειονομική Επιτροπή».

«Τη νύκτα για τα 44 παιδιά στους δύο ορόφους κάνουν βάρδια δύο νοσηλευτές που πολλές φορές γίνεται ένας λόγω των συχνών διακομιδών παιδιών με έκτακτα προβλήματα υγείας σε Γενικά Νοσοκομεία της περιοχής. Γιατροί δεν υπάρχει κανείς.
Εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει ψυχίατρος!!! Προσλήφθηκε ομάδα έργου για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που επικεφαλής είναι ψυχίατρος χωρίς όμως να προσληφθεί ψυχίατρος. Η ομάδα είναι ανενεργή.
Δεν υπάρχει παιδίατρος, παθολόγος. Δύο αγροτικοί ιατροί έρχονται τρεις φορές την εβδομάδα για λίγες ώρες» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ επιρρίπτει ευθύνες στη Διοίκηση «που άφησε να σέρνεται η τραγική κατάσταση της Μονάδας και ζητάει και τα ρέστα από το προσωπικό. Τους εγκαλεί γιατί βρέθηκε για λόγους αυτοπροστασίας περιορισμένο ένα παιδί στο καρότσι. Εθελοτυφλεί όταν οι καθηλώσεις είναι συχνές και με δικές της εντολές».