«Έχω διατυπώσει δριμύτατη κριτική γιατί η απόφαση αυτή δεν ικανοποιεί ούτε το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. […] Και προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας. Η ποινική μεταχείριση κάθε παραβατικού ατόμου πρέπει να είναι ανάλογη της βαρύτητας και των συνεπειών των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας ναι μεν αποφάσισε ότι είναι ψυχρός δολοφόνος ο Κορκονέας, ότι εκτέλεσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο με πρόθεση και άμεσο δόλο,αλλά πρέπει να βγει το γρηγορότερο από τις φυλακές», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος στον ΣΚΑΙ.

«Η απόφαση έχει να κάνει με το πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης ενός που καταδικάζεται τελεσίδικα έτσι όπως ορίζεται πλέον με τους νέους κώδικες. Και γι αυτό μεθοδεύτηκε η έκδοση της απόφασης στις 29 Ιουλίου. Η απόφαση έπρεπε να βγει στις 19 Ιουνίου! Επί τρία χρόνια η Πρόεδρος του Δικαστηρίου πίεζε λέγοντας ότι καθυστερούμε. Ο αργός ρυθμός οφειλόταν στο ότι το Εφετείο Λαμίας έχει μόνο μια έδρα συνεδριάσεων. Μέχρι τις 19 Ιουνίου η τάση που εκδήλωνε η πρόεδρος ήταν να βιαστούμε» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και συμπλήρωσε:

«Στις 19 Ιουνίου την ώρα που ήταν να βγει η απόφαση ο συνήγορος του Κορκονέα έστειλε ένα έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Το δικαστήριο το δέχθηκε και εμείς ζητήσαμε να γίνει το δικαστήριο πριν τα τέλη Ιουνίου και το δικαστήριο διέκοψε από τις 19 Ιουνίου για τις 29 Ιουλίου. Στις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτήθηκε ο αρχαιότερος εφέτης και το δικαστήριο αποδέχθηκε την σκανδαλώδη πολυήμερη διακοπή παρά το γεγονός ότι ήξερε ότι ο αρχαιότερος εφέτης θα έβγαινε στην σύνταξη. Το νέο πλαίσιο προβλέπει για τις περιπτώσεις όσων καταδικάζονται για ανθρωποκτονία με πρόθεση με άμεσο δόλο και τους αναγνωρίζεται ελαφρυντικό, ανώτατο όριο ποινής τα 15 χρόνια. Το δικαστήριο του επιβάλλει 13 χρόνια του Κορκονέα. Αυτόν που κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο του δίνει ελαφρυντικό και του βάζει ποινή κατώτερη του ανωτάτου ορίου για να βγει άμεσα. Μέσα στον Αύγουστο νομίζω ότι βγαίνει», τόνισε.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως ο Επαμεινώνδας Κορκονέα προσέβαλε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με τον χειρότερο τρόπο.

Η οικογένεια, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, «αισθάνεται αγανάκτηση και δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να εκφράσει την αγανάκτησή της. Πέθανε ο πατέρας του Αλέξανδρου, η γιαγιά του και έμεινε η μάνα με την αδερφή του να ζητούν δικαίωση. Ήταν στα δικαστήρια για την μνήμη του Αλέξανδρου, την οποία ο Κορκονέας προσέβαλλε χθες με τον χειρότερο τρόπο. Αφού καταδικάστηκε για την δολοφονία, ως δολοφόνος ζήτησε ως ελαφρυντικό την προγενέστερη ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος! Την ανύπαρκτη! Δεν υπήρχε τέτοια συμπεριφορά! Και δολοφόνος και τυμβωρύχος!Το Μεικτό Ορκωτό Λαμίας με την απόφασή του έδρασε με τρόπο χαριστικό για τον Κορκονέα και τον Σαραλιώτη. Κανένας άλλος πολίτης δεν θα είχε τέτοια μεταχείριση. Επειδή είναι αστυνομικοί; Μα, ένας λόγος παραπάνω. Η ιδιότητά τους είναι επιβαρυντικό στοιχείο. Πίσω από την πλάτη της δημοκρατικής νομιμότητας λειτουργούν σκοπιμότητες. Η απόφαση αυτή είναι απόφαση πολλαπλής σκοπιμότητας που παραβιάζει πολλές αρχές της δημοκρατικής νομιμότητας».

«Καταπέλτης» η Κωνσταντοπούλου: Η δικαστική απόφαση οπλίζει το χέρι του κάθε Κορκονέα

«Η απόφαση οπλίζει το χέρι του κάθε Κορκονέα», τόνισε η συνήγορος της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τόνισε πως πρόκειται για μια εν ψυχρώ δολοφονία και δεν έπρεπε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Παράλληλα επεσήμανε πως ήταν προκλητική η απόφαση για αθώωση του Σαραλιώτη.

«Η απόφαση προκαλεί, προσβάλει τη νοημοσύνη όλων μας. Είναι προδρομολογημένη και το καταγγείλαμε από τις 19 Ιουνίου», ανέφερε στον ΑΝΤ1 η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι δράστες έδρασαν μαζί. Βεβαίως ο Κορκονέας είναι αυτός που όπλισε και πάτησε τη σκανδάλη και ο Σαραλιώτης είναι αυτός που τον συνέδραμε», είπε αναφορικά με την αθώωση του συγκατηγορούμενου ειδικού φρουρού.
Σύμφωνα με την οικογένεια Γρηγορόπουλου, η απόφαση που ανακοινώθηκε ήταν «προδρολογημένη από τις 19 Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινώνονταν η απόφαση, όμως εμφανίστηκε ένας δικηγόρος που ισχυρίστηκε ότι ασθένησε ο συνήγορος Κορκονέα», είπε και συμπλήρωσε: «Κατά την άποψή μας το έκανε ώστε να υπαχθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα. Ζητήσαμε νέα ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο, καταγγέλλοντάς τον. Υπήρχε τότε εισαγγελική πρόταση ότι πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη αλλά, είχε ενδεχόμενο δόλο. Εκτιμήσαμε ότι βάσει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα υπήρχε μεθόδευση για να πέσει ο Κορκονέας ‘στα μαλακά’ και επιβεβαιωθήκαμε επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία για τον Ιούνιο».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως το δικαστήριο «συμμετείχε στη μεθόδευση της απόφασης, αποδεχόμενο να αλλάξει η σύνθεσή του, διότι από τις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτείτο ο αρχαιότερος εφέτης» και κατήγγειλε πως το δικαστήριο «απήγγειλε την απόφαση με άλλη σύνθεση χθες».

«Το χέρι του Κορκονέα το όπλισαν εκείνες οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί για μια σειρά γεγονότων αστυνομικής βίας. Το δικαστήριο όπλισε το χέρι του κάθε Κορκονέα», κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αναφερόμενη στη μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσακιλιάν, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «αυτή η γυναίκα που της σκότωσαν το παιδί, αντιμετωπίστηκε σαν να είναι η ίδια κατηγορούμενη».

«Έσπασαν» τα ισόβια 

Άμεσα θα αποφυλακιστεί ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, καθώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ωστόσο του απαγγέλθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Στο Δικαστήριο ο συνήγορος του Κορκονέα Βαγγέλης Ανδρούλας κατέθεσε αίτημα για την αναγνώριση του πρότερου έντιμου βίου, προκειμένου να ζητήσει την ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή (που είναι 10 χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην ειδικός φρουρός μπορεί να αποφυλακιστεί άμεσα καθώς έχει εκτίσει 11 χρόνια με κάποια από αυτά διπλά.

Ο συγκατηγορούμενος του Κορκονέα, Βασίλης Σαραλιώτης, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιώνν με ομόφωνη απόφαση των τακτικών δικαστών και ενόρκων.

ΣΥΡΙΖΑ για αποφυλάκιση Κορκονέα: «Επικοινωνιακή αθλιότητα» να συνδεθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα

«Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, στον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, και ημετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν».

Ωστόσο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα»

«Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα. Και το δόγμα "νόμος και τάξη" ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τονίζει πως «όσοι όμως επιχειρούν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια, να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους» και καταλήγει: «Η ειδεχθής δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου είναι το αποτέλεσμα και το σύμβολο ακριβώς αυτών των πρακτικών και αυτών των νοοτροπιών, που τάχα καταπολεμούν το έγκλημα, ενώ στην πράξη υποδαυλίζουν τη βία, την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία και τον κρατικό αυταρχισμό».