Όσον αφορά την ονομασία «Μαύροι Πάνθηρες», οφείλεται στο μαύρο χρώμα της επιχειρησιακής στολής που θα φορούν και θα διαφέρει από το κλασικό μπλε, ενώ θα φέρουν πέραν του ατομικού τους οπλισμού και υποπολυβόλα MP-5.

«Πρόκειται για μέτρο που θα συμβάλει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για συμμορίες που συνηθίζουν να δρουν στο Μετρό εκμεταλλευόμενες τον συνωστισμό», επισημαίνουν στο Reader.gr πηγές της Κατεχάκη.

Άλλωστε, η αστυνομική παρουσία προβλέπονταν στο μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, για τη δωρεάν μετακίνηση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. απλά πλέον γίνεται ακόμα πιο εμφανής.

Το σχέδιο για τους «Μαύρους Πάνθηρες» προβλέπει καθημερινές περιπολίες, από τουλάχιστον έναν ένστολο αστυνομικό ανά σταθμό Μετρό (σ.σ. στους μεγάλους όπως το Σύνταγμα και η Ομόνοια ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος), από την έναρξη της λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα. Επίσης, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, προβλέπει αύξηση της επιτήρησης των σταθμών και από εποχούμενες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., Άμεση Δράση, Ομάδα Ζ).

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου με τους «μαύρους πάνθηρες», θα υπάρχουν και δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ο πρώτος στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και ο δεύτερος στο κέντρο λειτουργίας του Μετρό, στον σταθμό Συντάγματος, όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των πάνοπλων αστυνομικών.