Πρόκειται για υπόθεση που εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ κατά την αστυνομική επιχείρηση για τις συλλήψεις και την κατάσχεση του λαθραίου καπνού χρειάστηκε η συμβολή της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και της ΕΚΑΜ. Σύμφωνα με όσα είπε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο νέος διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, «για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές της Ελευσίνας και Καλλιθέας Αττικής, του Κάστρου Βοιωτίας και της Αταλάντης Φθιώτιδας».

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συνολικά 10 συλλήψεις (σ.σ. όλοι Έλληνες), ενώ από τις έρευνες σε τρεις αποθήκες κατασχέθηκαν πάνω από 128 τόνοι κατεργασμένου, ακατέργαστου και αποσπασμάτων καπνού, καθώς επίσης και πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός κατάλληλος για την επεξεργασία καπνού και την τυποποίηση τσιγάρων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα άτομα μεταξύ των οποίων 3 Έλληνες και ένας αλλοδαπός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλη ποσότητα των λαθραίων καπνικών προϊόντων προορίζονταν για το εξωτερικό και συγκεκριμένο για την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία, εκεί όπου οι τιμές των πακέτων τσιγάρων είναι πολύ υψηλές.

Από την αστυνομική διερεύνηση προέκυψαν και διακριβώθηκαν πλήρως οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

Oκτώ εκ των συλληφθέντων είχαν το ρόλο του εργαζομένου σε χώρο που λειτουργούσε γραμμή επεξεργασίας καπνού στην Αταλάντη Φθιώτιδας έχοντας αναλάβει την επεξεργασία και τη συσκευασία των παράνομων καπνικών προϊόντων.

Δύο εκ των συλληφθέντων ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο του επιτηρητή (τσιλιαδόρου) σε τρεις αποθήκες, όπου παρείχαν μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή εντοπισμού των μελών της οργάνωσης από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Τρεις εκ των συγκατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με την ταξινόμηση και τη διάθεση επιβατικών οχημάτων, που χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση των υπολοίπων μελών (εργατών και φυλάκων) από και προς το χώρο αποθήκευσης και επεξεργασίας παράνομων καπνικών προϊόντων.

Ιδιοκτήτες της εταιρείας είχαν αναλάβει την ενοικίαση χώρων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση για την εγκατάσταση των εργαστηρίων αποθήκευσης, καθώς και για την επεξεργασία και την τυποποίηση των καπνικών προϊόντων.

Τι κατάσχεσε η ΕΛ.ΑΣ.

  • 128 τόνοι και 720 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού, καθώς και αποσπασμάτων καπνού (αναλυτικά, 23 τόνοι και 860 κιλά κατεργασμένου καπνού, 92 τόνοι και 400 κιλά κλώνοι καπνού και 12 τόνοι και 460 κιλά ακατέργαστα φύλλα),
  • πακέτα τσιγάρα και καπνού (σε διάφορες γλώσσες, όπως ελληνική, αγγλική, ιταλική, γαλλική και βουλγαρική),
  • μηχανολογικός εξοπλισμός για την επεξεργασία καπνού και την τυποποίηση τσιγάρων,
  • το χρηματικό ποσό των 4.600 ευρώ,
  • 3 φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών,
  • 6 επικαθήμενα,
  • 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • 6 ειδικά οχήματα μεταφοράς - εκφόρτωσης εμπορευμάτων (μηχανοκίνητα και χειροκίνητα κλαρκ) και
  • 12 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.