Σύμφωνα με στοιχεία της αναφοράς που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», οι διώξεις αστυνομικών αλλά και επίορκων δημοσίων υπαλλήλων για συμμετοχή σε εγκληματικές υποθέσεις αυξήθηκαν πάνω από 200% το περασμένο έτος.  

Για το 2018, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκε και επεξεργάστηκε 1.122 καταγγελίες και πληροφορίες για υποθέσεις διαφθορά - περίπου όσες είχε δεχθεί και το 2017. Ωστόσο οι διώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Από τις καταγγελίες, το 60% αφορούσε σε αστυνομικούς, το 20% σε δημοσίους υπαλλήλους και το 10% σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 10% αφορούσε σε αναφορές για εγκλήματα με κοινή συμμετοχή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων. 

Από το σύνολο των καταγγελιών για διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους, το 30% αφορά σε υπαλλήλους δήμων, κοινοτήτων και περιφερειών, το 14% σε εργαζομένους των υπηρεσιών υγείας, το 11% σε υπαλλήλους υπουργείων και το 5% σε εργαζόμενος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στη λίστα βρίσκονται και γιατροί που κατηγορούνται ότι εξανάγκασαν τους ασθενείς να τους δώσουν «μαύρες» και παράνομες αμοιβές.   

Χαρακτηριστικές υποθέσεις Στις 12 Ιουλίου, αξιωματικοί του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβαν αρχιφύλακα του αεροδρομίου της Κω, για συμμετοχή σε κύκλωμα διακινητών. Κατά την 7μηνη μυστική έρευνα που είχε προηγηθεί, αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας επέτρεπε σε αλλοδαπούς να ταξιδεύουν με πλαστά έγγραφα σε χώρες της Ε.Ε., εισπράττοντας για τις υπηρεσίες έως και 1.500 ευρώ από κάθε άτομο.    

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, που συνελήφθη με την κατηγορία ότι ζητούσε «φακελάκι» από σπουδαστές του προκειμένου να τους περνάει στα μαθήματα.   

Πέρυσι έγιναν μόλις τρεις συλλήψεις γιατρών για δωροληψία (έναντι επτά το 2017 και έξι το 2016). Ένας εξ αυτών έχει προφυλακιστεί καθώς κατηγορείται ότι, ενώ είχε ήδη πραγματοποιήσει εγχείρηση καταρράκτη στο δεξί μάτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ζήτησε 600 ευρώ προκειμένου να προβεί σε αντίστοιχη επέμβαση στο αριστερό της μάτι.