Τον σκελετό ανακάλυψε η σκαπάνη αρχαιολόγου που συμμετέχει σε ομάδα, η οποία λαμβάνει μέρος στην ανασκαφή του μινωικού «ανακτόρου» από τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, στον Μπούφο.

Η ομάδα μετέβη σε γειτνιάζουσα περιοχή, όπου έχει εντοπιστεί λατομείο της μινωικής περιόδου και κατά τη διάρκεια αποψίλωσης του χώρου και καθαρισμού, σε βάθος λίγων εκατοστών άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια ανθρώπινα κόκκαλα και ένα κρανίο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο anatolh.com, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η οποία ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό.

Αμέσως ειδοποιήθηκε και η Ασφάλεια Αγίου Νικολάου, άνδρες της οποίας μετέβησαν επί τόπου και αφού ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη ολόκληρου του σκελετού, περισυνέλεξαν τα οστά και τα λοιπά ευρήματα στην ταφή και τα πήραν μαζί τους.

Οι πρώτες ενδείξεις και τα άλλα ευρήματα που εντοπίστηκαν μαζί με τον σκελετό, οδηγούν στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για αρχαίο σκελετό. Ο σκελετός, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, πιθανότατα ανήκει σε στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο ξέβρασε η θάλασσα στο σημείο εκείνο της ακτής, νεκρό.

Τη σορό, εντόπισαν προφανώς κάτοικοι της περιοχής και μεταφέροντάς τον περίπου 20 μέτρα στη στεριά, άνοιξαν ένα πρόχειρο, επιφανειακό τάφο (περί τα 10 -20 εκ. βάθος) και τον έθαψαν, σκεπάζοντάς τον με το χώμα που είχαν σκάψει, ανοίγοντάς τον.

Ο νεκρός βρέθηκε θαμμένος μπρούμυτα, όπως τουλάχιστον μαρτυρεί το κρανίο που βρέθηκε με το μέτωπο προς το χώμα και όχι να βλέπει τον ουρανό. Είναι ένα σημείο, το οποίο επιτρέπει να γίνουν διάφορες εικασίες, όπως ότι πιθανόν να πρόκειται για Γερμανό στρατιώτη, ο οποίος ανήκε στη δύναμη της ναζιστικής εισβολής του Μάη του 1941 στην Κρήτη ή σε κάποιον από τους Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών, οι οποίοι επέβαιναν σ' ένα γερμανικό καράβι, το οποίο τορπίλισε το βρετανικό υποβρύχιο μεσοπέλαγα, βυθίζοντάς το και πνίγοντας όσους επέβαιναν σ΄ αυτό. 

Το ότι είναι στρατιώτης, βγαίνει ως συμπέρασμα από σημάδια που φαίνεται να έχει αφήσει δέρμα στα οστά των ποδιών, πιθανόν αρβυλών που φορούσε ο νεκρός. Όπως επίσης βρέθηκαν αρκετά μεταλλικά κουμπιά συγκεντρωμένα μάλιστα στο ύψος των ποδιών, προερχόμενα ίσως από στρατιωτικό χιτώνιο ή σακάκι, ένα κομμάτι δέρμα καθώς και μεταλλικά στοιχεία απ’ ό,τι απέμεινε από μια ζώνη κλπ. Μεταλλική ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ή σύμβολο (εθνόσημο ή άλλο) στα κουμπιά ή στην πόρπη, δεν έχουν επισημανθεί, τα οποία θα βοηθούσαν να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον σε ποιο στρατό ανήκε.