Από την πρώτη στιγμή η οργάνωση Greenpeace υποστήριζε πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές πάνω από το κανονικό και σήμερα η Ρωσία αναθεώρησε τα όσα υποστήριζε και παραδέχτηκε πως η εκτίμηση της Greenpeace ήταν τελικά η σωστή.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία Rosgidromet, «τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν μέχρι και 16 φορές στις 8 Αυγούστου, έπειτα από ατύχημα για το οποίο οι αρχές λένε πως σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εξάλλου το μυστήριο που καλύπτει την έκρηξη αυτή φαίνεται να περιπλέκεται μετά την παραδοχή πως η έκρηξη συνδέεται με δοκιμές «νέων όπλων».

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έκρηξη στη Ρωσία, Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι δεν αποκλείεται να οφείλεται σε δοκιμή πυραύλου Κρουζ, ενώ τελικά, τη Δευτέρα ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πέντε νεκρούς, ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».