Η εικόνα χάους στις ελληνικές φυλακές, ιδίως στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού όπου τους τελευταίους μήνες η αλβανική μαφία «πρωταγωνίστησε» ακόμη και σε δολοφονίες, είναι κάτι που απασχόλησε σου ουκ ολίγες συσκέψεις την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Κάπως έτσι αποφασίστηκε η τοποθέτηση υποστράτηγου, προκειμένου η Κατεχάκη να έχει εικόνα και έλεγχο της κατάστασης που επικρατεί σε ανώτατο επιχειρησιακό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ειλημμένη είναι η απόφαση για επιπλέον επιχειρησιακή εκπαίδευση των εξωτερικών φρουρών καταστημάτων κράτησης, ενώ έχει δημιουργηθεί και μονάδα «κομάντο» (σ.σ. Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών) που μαζί με την ΕΚΑΜ έχει πραγματοποιήσει ελέγχους εντός των φυλακών, έχοντας βρει από κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια μαχαίρια μέχρι... χαντζάρια.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι «κομάντο» των εξωτερικών φρουρών θα πραγματοποιεί και τακτικό εσωτερικό έλεγχο των κελιών των κρατουμένων. Τέλος, μόλις υπάρξουν διαθέσιμα κονδύλια, θα υπάρξει πρόσληψη επιπλέον 250 εξωτερικών φρουρών καταστημάτων κράτησης, καθώς επίσης αναβάθμιση και απόκτηση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού όπως ανιχνευτές μετάλλων, μαγνητικές πύλες, μηχανήματα x-ray κ.ά.