Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, έδεσε το πρωί της Δευτέρας το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το πλοίο, το οποίο αποτελεί μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, κατέπλευσε από το Τροκαντερό το πρωί του Σαββάτου και έφθασε στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια ενός ρυμουλκού και συνοδεία ενός δεύτερου, μιας και οι μηχανές του έχουν αφαιρεθεί.

Σύμφωνα με το voria.gr, συνολικά τέσσερα ρυμουλκά επιχείρησαν ώστε το «Βέλος» να δέσει με ασφάλεια στη Νέα Παραλία, ενώ δύο εξ αυτών απέδωσαν τιμές με ρίψεις νερού. Το πλοίο θα παραμείνει για τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη και θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Οι ημέρες και οι ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών. 

Λίγα λόγια για το «Βέλος»

Το πλοίο, πρώην USS CHARETTE DD5, αντιτορπιλικό στόλου τύπου Fletcher, έχει γράψει λαμπρή ιστορία ως Βέλος D-16 κατά τον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ αποτελεί κειμήλιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς ναυπηγήθηκε στη Βοστόνη των ΗΠΑ, το 1941, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και πολέμησε στον πόλεμο του Ειρηνικού Ωκεανού. Από τον εκσυγχρονισμό του το 1959, το πλοίο επί 32 χρόνια υπηρέτησε το Πολεμικό Ναυτικό σε αποστολές και ασκήσεις με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα είναι ελλιμενισμένο μαζί με το θωρηκτό «Αβέρωφ» και την τριήρη «Ολυμπιάς» στο θαλάσσιο πάρκο στο Τροκαντερό.