Το σενάριο του «λογιστικού λάθους» έχει αποκλειστεί πλέον και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμβολή αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής λαμβάνουν καταθέσεις απ’ όποιον είχε επαφή με την αποθήκη οπλισμού. Μάλιστα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δόθηκε εντολή για λεπτομερή καταμέτρηση οπλισμού και σε άλλες μονάδες στη Λέρο, αλλά και σε άλλα νησιά. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το πότε απωλέσθησαν τα όπλα κι αν οι καταμετρήσεις οι οποίες είχαν γίνει ήταν ουσιώδεις με καταγραφές κανονικές, καταμετρήσεις οπλισμού και όχι μια τυπική διαδικασία υπογραφών στα χαρτιά, λένε ανώτατες πηγές από το ΥΠΕΘΑ.

Θέση για το θέμα πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι τα όπλα κλάπηκαν σε προγενέστερο χρόνο και απλά τώρα έγινε αντιληπτό, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν διοχετευθεί στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως, κάτι που με βάση ανάλογες κλοπές από στρατιωτικές μονάδες στο παρελθόν είναι πολύ πιθανό σενάριο.

Το κλιμάκιο από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται στη Λέρο συλλέγει ίχνη DNA και αποτυπώματα, ενώ θα αναλυθεί το υλικό από τις κάμερες (σ.σ. βέβαια φτάνει μέχρι τρεις μήνες πίσω), για να διαπιστωθεί ποιος κινήθηκε στη συγκεκριμένη αποθήκη. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει εκ των έσω εμπλοκή, πιθανότατα περισσοτέρων του ενός ατόμων.