Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στα ελληνικά καμπ προσφύγων», περιγράφονται εικόνες που σοκάρουν. Παιδιά έχουν δαγκώματα από αρουραίους, σκορπιούς και φίδια, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν ένα μπάνιο. Η μυρωδιά των περιττωμάτων είναι έντονη και οι ελλείψεις σε φαγητό τείνουν να γίνουν κανονικότητα.

Εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μίλησε στον Guardian, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι «24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι στους υπερπλήρης χώρους διαμονής των νησιών του Αιγαίου και ζουν σε τέτοιες συνθήκες που πλησιάζουν τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής» και προσθέτει ότι «το επίπεδο της συμφοράς που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν περιγράφεται». Αναφέρει επίσης ότι τα περιστατικά αυτοτραυματισμών έχουν αυξηθεί δραματικά, ακόμη και μεταξύ των μικρών παιδιών.

«Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται» γράφει χαρακτηριστικά η Ελένα Σμιθ, η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης η αλματώδης αύξηση όσων επιχειρούν το πέρασμα από την Τουρκία και γίνεται λόγος για περισσότερους από 13.000 που έφτασαν στα νησιά τον Ιούλιο-Αύγουστο. Αριθμός που ισοδυναμεί με τους μισούς μετανάστες και πρόσφυγες από όσους έχουν φτάσει μέχρι στιγμής όλο το 2019.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 1/3 των νεοαφιθχέντων στα νησιά είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Το ερώτημα ωστόσο που θέτουν εκπρόσωποι οργανώσεων είναι «τι θα γίνει τον χειμώνα;» με ΜΚΟ στην Αθήνα, όπως γράφει ο Guardian, «να αποδίδουν την αύξηση στην ηθελημένη χαλαρότητα που δείχνει η τουρκική ακτοφυλακή».

Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται 10.400 άνθρωποι, παρόλο που ο χώρος σχεδιάστηκε για 3.000 άτομα. Στη Σάμο η κατάσταση είναι χειρότερη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα «έχει επτά φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά του».