Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία Prorata για λογαριασμό του voria.gr, προκύπτει ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θέλουν να ολοκληρωθεί το μετρό και είναι αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ολοκληρώσει το έργο.

Η «Έρευνα ανίχνευσης απόψεων των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης», πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις σε άτομα άνω των 18 ετών, δημοτών Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, με 450 ερωτηματολόγια.
Κύριο στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ σε σύγκριση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ολοκληρώσει το έργο.

Μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:

Δηλώνουν ότι για την ολοκλήρωση του έργου τους εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη (65%) παρά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα (15%).

Επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσει λύση στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου, και θα τηρήσει το νέο χρονοδιάγραμμα για λειτουργία του μετρό (με τον σταθμό Βενιζέλου) τον Απρίλιο του 2023.

Το 57% δηλώνει ότι πιστεύει τη σημερινή κυβέρνηση ότι το έργο θα παραδοθεί, μαζί με τον σταθμό Βενιζέλου τον Απρίλιο του 2023. Ενώ σε αντίστοιχο ερώτημα, μόνο το 22% δηλώνει ότι πιστεύει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το έργο θα παραδιδόταν, χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, μέσα στο 2020 (ενώ το 73% πιστεύει το αντίθετο).

Ακόμα εντυπωσιακή η αισιοδοξία που εκφράζουν οι πολίτες στη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς παρά τα όσα έχουν προηγηθεί δηλώνουν ότι είναι αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί το έργο (σε ποσοστό 71%, έναντι 25% που δηλώνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί).

Τι πιστεύουν οι Θεσσαλονικείς για τον σταθμό Βενιζέλου

Το 51% τάσσεται υπέρ της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, έναντι του38% που θα προτιμούσε οι αρχαιότητες να παραμείνουν στο χώρο κατά την κατασκευή του σταθμού, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και το θέμα είναι σύνθετο και πιο τεχνικής φύσεως, μόλις το 7% δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει και άλλο ένα 4% δεν απαντά.

Στη σημαντικότερη ίσως ερώτηση της έρευνας, που αποτυπώνει το κλίμα και την κυρίαρχη τάση στην πόλη για το θέμα του μετρό, το 72% των Θεσσαλονικέων, δηλαδή σχεδόν τρεις στους τέσσερις, απαντούν ότι ανεξάρτητα από το ποια λύση θα θεωρούσαν σωστότερη οι ίδιοι για το σταθμό Βενιζέλου, αυτό που προτιμούν τώρα είναι να προχωρήσει η λύση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Υπέρ αντιδράσεων για να μην εφαρμοστεί αυτή η λύση τάσσεται το 18%, ενώ το 10% δεν απαντά.

Ποιος φταίει;

Ως προς την κατανομή ευθυνών για τις καθυστερήσεις μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση του έργου, οι ερωτώμενοι (είχαν δυνατότητα έως δύο επιλογών σε αυτή την ερώτηση) αποδίδουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ (32%) και τον κ. Μπουτάρη (28%) και στη συνέχεια σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (από 22%). Την επιλογή «όλοι μαζί», διάλεξε ένα ποσοστό 12%. Αν αυτό συνδυαστεί με το υψηλότατο ποσοστό 73% που απαντά ότι δεν πίστεψε τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης περί λειτουργίας του μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, τότε έχουμε ένα δείγμα της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας που θεωρούν οι πολίτες ότι διατρέχει τις εξαγγελίες για το σημαντικότερο σύγχρονο έργο υποδομής στη Θεσσαλονίκη.