Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ο Μπαρέκας που κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκανε λόγο για πολιτικές διώξεις και επιχείρησε να «καλύψει» τον Γιάννη Λαγό.

Ο κατηγορούμενος, έμμισθο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και καταδικασθείς πρόσφατα για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», έκανε λόγο για φερόμενες επιθέσεις και υπερασπίστηκε τον «προσωπικό του φίλο» Ιωάννη Λαγό, λέγοντας «θέλουν το Λαγό. Ποιος είναι ο υπεύθυνος βουλευτής στον Πειραιά; Ο Λαγός. Ποιος ενοχλεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Ο Λαγός. Γι αυτό τον βάζουν στην μοτοπορεία. Δεν είναι λογικό να εμφανιστεί με αμάξι εκεί, όπως λένε, γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη του είπε πως «είστε σε δικαστήριο, όχι στην τοπική. Μη σχολιάζετε, να απαντάτε σε αυτά που σας ρωτούν».

Ο Θωμάς Μπαρέκας μίλησε επίσης για «προπαγάνδα κατά της Χρυσής Αυγής» σχετικά με τις αναφορές φορέων και συλλόγων στον Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για φορείς με ξεκάθαρη πολιτική απόχρωση που μέσα στα πλαίσια πολιτικής αντιπαλότητας ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία».

  • Πρόεδρος: Όταν μάθατε για την κατηγορία σε βάρος σας, τί έγινε;
  • Κατηγορούμενος: Επικοινώνησα αρχικά με τη δικηγόρο μου και μετά με τον Λαγό που έχω και προσωπικές σχέσεις μαζί του. Μου είπε «προσπαθούν να μας χτυπήσουν γιατί είμαστε ψηλά στα ποσοστά». Δεν θυμάμαι αν μίλησα με άλλους βουλευτές, αλλά το κλίμα ήταν «πάνε να μας στήσουν γιατί πάμε καλά στις δημοσκοπήσεις».

Οι δικαστές ζήτησαν επίσης αρκετές διευκρινίσεις γύρω από μια καταγεγραμμένη συνομιλία μεταξύ του Λαγού και τρίτου συγκατηγορούμενου, στην οποία ο πρώτος ζητούσε να καθαριστεί το σπίτι του Θωμά Μπαρέκα.

  • Κατηγορούμενος: Υποθέτω ότι ο φόβος του κ. Λαγού έγκειται στο γεγονός ότι βρέθηκε ένας πτυσσόμενος λοστός στα γραφεία του Πειραιά. Δεν θυμάμαι τη συνομιλία... θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Λέει «πήγαινε να πάρεις τα πράγματα από το σπίτι του Μάκη...» αδόκιμα πράγματα.
  • Πρόεδρος: Εσείς δεν τον ρωτήσατε ποια πράγματα;
  • Κατηγορούμενος: Όχι. Είναι μία αδόκιμη έκφραση που την είπε χωρίς λόγο. Δεν τον ρώτησα. Είμαι ειλικρινής.
  • Πρόεδρος: Το «πήγαινε να καθαρίσεις το σπίτι» το ακούτε πρώτη φορά;
  • Κατηγορούμενος: Εκείνοι μπορεί να νόμιζαν και ευλόγως να θεώρησαν ότι επειδή βρέθηκε το πτυσσόμενο να είχα και στο σπίτι και να ήθελαν να με σώσουν. Αλλά δεν υπήρχε κάτι...

Νωρίτερα ο Χρήστος Γαλανάκης επανέλαβε ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και βρίσκεται στο εδώλιο εξαιτίας της παιδικής φιλίας με τον συγκατηγορούμενό του, Διονύση Αγιοβλασίτη.

Ο Γαλανάκης που μερικές μέρες νωρίτερα καταδικάστηκε για πλημμελήματα για την επίθεση στο «Συνεργείο», ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν ήξερε ότι επρόκειτο να συμμετάσχει σε μοτοπορεία της Χρυσής Αυγής και πήγε επειδή του είπε ο φίλος του να πάνε παρέα.

«Ήταν απερισκεψία που δε σκέφτηκα, δεν πονηρεύτηκα» υποστήριξε ο ίδιος, στο σχόλιο της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη ότι ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ίσως θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός.