Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο κ. Αποστολάκης ρωτήθηκε αν κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν στιγμές που η ένταση με την Τουρκία έφτασε σε επικίνδυνο επίπεδο και είπε χαρακτηριστικά ότι «υπήρχαν στιγμές, πάρα πολλές που εγώ θα σας πω ότι θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί σε Ίμια». Όπως αποκάλυψε μάλιστα, τα όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο αποτελούσε αφορμή για συχνά τηλεφωνήματα στον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open, αναφέρονται τα τέσσερα περιστατικά που... «άναψαν» τα «κόκκινα» τηλέφωνα μεταξύ Μαξίμου και Πενταγώνου.

29 Ιανουαρίου 2017: Ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στήνει το δικό του επικοινωνιακό παιχνίδι, καθώς συμμετέχει στην αναπαράσταση της κρίσης των Ιμίων που επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι με τη συμμετοχή φρεγατών, ελικοπτέρων αλλά και βατραχανθρώπων.

Παραβιάζουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και πλησιάζουν τη μικρή Ίμια. Θέλουν να ανεβάσουν βατραχάνθρωπους στο νησί. Δύο ελληνικά Mirage απογειώνονται με σαφή εντολή να χτυπήσουν όποιον προσπαθήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος. Ο Τούρκος αρχηγός τελικά αποχωρεί από το σημείο. 

17 Ιανουαρίου 2018: Η κανονιοφόρος Νικηφόρος συγκρούεται στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα σοβαρού επεισοδίου. Το «κόκκινο τηλέφωνο» χτυπά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  Ευάγγελος Αποστολάκης, ενημερώνει για την κατάσταση. Για λίγες ώρες η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο.

28 Ιανουαρίου 2018: Λίγες ημέρες μετά, ο Πάνος Καμμένος αποφασίζει να μεταβεί στα Ιμια με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού για να ρίξει στεφάνι στην περιοχή στην μνήμη των πεσόντων της κρίσης. Ακολουθεί ναυμαχία ανάμεσα σε σκάφη του Λιμενικού και της τουρκικης ακτοφυλακής ενώ γίνονται σκληρές αερομαχίες με τουρκικά και ελληνικά F-16 πάνω από την περιοχή.

13 Φεβρουαρίου 2018: Το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Γαύδος, εμβολίζεται στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό. Αμέσως σημαίνει συναγερμός. Το μήνυμα του Ευάγγελου Αποστολάκη για τις «κόκκινες» γραμμές είναι ξεκάθαρο. «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας στις 19 Φεβρουαρίου 2018.