Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα 40 εκατομμύρια αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της οφειλής του Δημοσίου και τα υπόλοιπα 12 σε τόκους. Μάλιστα όπως αναφέρει η «Καθημερινή» τα χρήματα κατεβλήθησαν την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Η δικαστική διαμάχη κρατάει σχεδόν 10 χρόνια από τον Ιούνιο του 2009, καθώς η SAIC είχε προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC), αξιώνοντας 60 εκατομμύρια ευρώ για οφειλές.

Το ICC, μάλιστα είχε εκδώσει καταδικαστική απόφαση για το ελληνικό Δημόσιο, τον Ιούλιο του 2013, επιδικάζοντας ως αποζημίωση το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικάνικη εταιρία, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, συμφωνία με τον οποίο το C4I, δεν είχε τελικώς παραλειφθεί εξαιτίας τεχνολογικών αποκλίσεων των υποσυστημάτων που είχαν παραδοθεί.

Αρχικά η εκτέλεση της απόφασης είχε ανασταλεί, καθώς το Εφετείο Αθηνών είχε κάνει δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του ICC ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης.

Όμως η ετυμηγορία αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα τα χρήματα να πρέπει να δοθούν άμεσα. Μάλιστα το 2017 το ελληνικό Δημόσιο κόντεψε να χάσει περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ εξαιτίας κατάσχεσης . Για να μην συμβεί αυτό κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως απορρίφθηκε και πλέον μην έχοντας άλλα ένδικα μέσα ήταν αναγκασμένο να πληρώσει το ποσό.