Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να στήνονται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η παροχή των φαρμάκων χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή θα ισχύσει για μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020. Από εκεί και πέρα οι φαρμακοποιοί θα ζητήσουν επιπλέον επιστημονική αμοιβή για την πράξη αυτή.

«Προσπαθούμε εδώ σαν Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να βάλουμε πλάτη, στον ασθενή, στον καρκινοπαθή που έχει πρόβλημα. Για όλη αυτή τη διαδικασία που σαν φαρμακοποιοί θα κάνουμε, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως θα πρέπει να πληρωθούμε γι’ αυτό», δήλωσε ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης είπε, «η δικιά μας θέση δείχνει το δρόμο προκειμένου και άλλες τάξεις της υγείας να δείχνουν την ίδια ευαισθησία που δείχνουν τα φαρμακεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το ζήτημα αφορά τη διάθεση 59 φαρμάκων τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς  και για την Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως ενημερώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος.« επειδή έχουν γραφεί διάφορα ανυπόστατα, αναληθή και ανακριβή  θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία, η οποία είναι η εξής :

  • O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
  • Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη  συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο)
  • Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.
  • Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Η διάθεση των φαρμάκων θα ξεκινήσει μόλις τελειώσει η εγκατάσταση του μηχανογραφικού συστήματος στα φαρμακεία.