Πρόκειται για το παλιό 5ο Λύκειο Αθηνών, στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, όπου τα τελευταία χρόνια διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τις 06:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ συμμετείχαν αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας Αττικής, ενώ έγινε επιτήρηση και από αέρος με drone.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ υπήρξε συνδρομή ψυχολόγων και πολιτισμικών διαμεσολαβητών.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του κτηρίου βρίσκονταν περίπου 50-70 άτομα, ανάμεσα τους και αρκετοί ανήλικοι.

Και σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία της καταγραφής, της ταυτοποίησης και όσοι δικαιούνται ασύλου θα οδηγηθούν σε επίσημες δομές φιλοξενίας. Εκτιμάται ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι από την κατάληψη του παλιού 5ου λυκείου Αθηνών, ενώ το κτίριο φέρεται να ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.

Σημειώνεται ότι το κτήριο αυτό αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπου στεγαζόταν αρχικά η «Γερμανική Σχολή» από το 1970 μέχρι το 1983 το «Βαρβάκειο».