Ο Αναπτυξιακός Νόμος που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων που τα συνδικάτα θεωρούν πως «χτυπά» τόσο τις συλλογικές συμβάσεις, όσο και το δικαίωμα τους στον συνδικαλισμό και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Για την απεργία, δεν έχουν πάρει αποφάσεις τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, όσο και η μεγαλύτερή της οργάνωση, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι οποίες έχουν διορισμένες διοικήσεις καθώς δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν Συνέδριο εξαιτίας των παρατυπιών των διοικήσεών τους. 

Τι θα ισχύσει για τα ΜΜΜ

Η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς τρόλεϊ, λεωφορεία και συρμούς στο δίκτυο της γραμμής 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), εξαιτίας της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Ένωσης Εργαζομένων του ΗΛΠΑΠ, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και τους Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ. 

Οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό, θα λειτουργήσουν από τις 09:00 το πρωί ως και τις 21:00 το βράδυ, ενώ το τραμ από τις 07:00 ως τις 23:00 καθώς οι εργαζόμενοι στα δύο Μέσα, θα πάρουν μέρος στην απεργία με στάσεις εργασίας. 

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν στην απεργία και οι δημοσιογράφοι από τις 12:00 ως τις 15:00 της Τρίτης, έπειτα από απόφαση της ΕΣΗΕΑ. 

Οι συγκεντρώσεις

Δυο συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα το πρωί της Τρίτης. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους απεργούς σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10:30 το πρωί. 

Στις 11 καλεί από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.