Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά. Ο 65χρονος Λιβανέζος φτάνει με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο. Κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών «Schengen», σύμφωνα με το οποίο εκκρεμεί σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας. Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985* και ομηρία το έτος 1987. Άμεσα γίνεται προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου. 

Την ίδια ημέρα από την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών Αρχών δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίησή του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του «αεροπειρατή της TWA». Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών δίνει προφορική εντολή, ώστε ο 65χρονος Λιβανέζος να κρατηθεί και την επομένη (Παρασκευή 20/09) οδηγείται στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παραγγέλνει τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.

Για την υπόθεση (σ.σ. ενδείξεις μη ταυτοποίησης του συλληφθέντος ατόμου, με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης) ενημερώνεται ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε την έλλειψη υλικού ταυτοποίησης. Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου. 

Περνάνε άλλες 24 ώρες και την Κυριακή 22/09, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου. Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Η περιπέτεια συνεχίζεται και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για την μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας. Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως-, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21/09, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, στις 2 Οκτωβρίου 2019. Τελικά, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του. Κατόπιν τούτου, ο 65χρονος Λιβανέζος, λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ, αφέθη ελεύθερος και με μέριμνα των ελληνικών Αρχών φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

* Η αεροπειρατεία του 1985 αφορούσε την πτήση 847 της TWA που πετούσε από την Αθήνα στη Ρώμη, Ιταλία, ενώ δράστες ήταν τρομοκράτες που είχαν σχέση με τη Χεζμπολλάχ. Οι τρομοκράτες πρώτα κατηύθυναν το αεροσκάφος στη Βυρηττό όπου μερικοί επιβάτες ελευθερώθηκαν σαν ανταλλαγή για τον εφοδιασμό του αεροσκάφους με καύσιμα. Τελικά, αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό την Αλγερία όπου περισσότεροι επιβάτες απελευθερώθηκαν πριν το αεροσκάφος επιστρέψει στη Βυρηττό.