Το όπλο που ήταν συνυφασμένο με τον Ελληνικό Στρατό και είχε χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερους Έλληνες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, περνάει πλέον στην ιστορία στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εξοπλισμού που θέλει να κάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», το νέο όπλο που θ’ αντικαταστήσει το G3A3, θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερο κράτημα και ειδική θέση στην κάννη ώστε να τοποθετείται και να προσαρμόζεται σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος ή φακός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η αναβάθμιση αυτή του οπλισμού και η αντικατάσταση του G3A3 από τον νέο πιο σύγχρονο οπλισμό να επιτευχθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Το υπουργείο εξετάζει και την απόσυρση των Στάγιερ (Steyr 680), τα φορτηγά που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, τα περισσότερα από τα οποία όμως είναι ηλικίας άνω των 40 ετών. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το ότι έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά και είναι ταλαιπωρημένα, κάνει το υπουργείο να σκέφτεται την αντικατάσταση τους με νέα φορτηγά μεταφοράς μικρότερης ηλικίας και λιγότερο καταπονημένα, που να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου στρατού.