Οι επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook αναμένονται να είναι μεγάλες και σύμφωνα με το cretapost.gr, πολλά είναι τα ξενοδοχεία στο νησί που δούλευαν αποκλειστικά με τον tour operator της Αγγλίας με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσουν νωρίτερα για αυτή τη σεζόν.

Ο Βασίλης Τσαμάνδουρας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου μίλησε στο cretapost και τόνισε: «Μέχρι τώρα έχουμε αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook. Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι με ανθρώπους της Thomas Cook. Άρα αν η εταιρεία φαλιρίσει ολοκληρωτικά, και το Σκανδιναβικό κομμάτι και το Γερμανικό κομμάτι μαζί με την Αγγλία δεν θα περιμένουμε άλλους πελάτες. Θα έχουμε μόνο αφίξεις μέχρι να φύγουν οι τελευταίοι και θα το κλείσουμε μετά το ξενοδοχείο».

Ο κ. Τσαμάνδουρας τονίζει πως η Thomas Cook δεν τους οφείλει πολλά χρήματα ωστόσο δεν έχει υπολογιστεί ακόμα η «χασούρα» από τώρα μέχρι το κλείσιμο της σεζόν.

«Το υπόλοιπο που μας χρωστά το Thomas Cook είναι μικρό αλλά δεν έχουμε συνυπολογίσει την χασούρα από εδώ και μετά. Ως προς το άμεσο μέλλον, τώρα να κάνεις ενέργειες για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο μέσα στον Οκτώβριο είναι αργά. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης των αεροπορικών θέσεων -επειδή τα αεροπλάνα της Thomas Cook έχουν καθηλωθεί- έχουν ακριβύνει οι τιμές σε αυτές τις λίγες θέσεις».

Στον… αέρα όμως βρίσκονται και οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που αναμένεται να κλείσουν νωρίτερα φέτος.

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Θα μειωθούν οι αποδοχές μας καθώς θα κλείσουν τα ξενοδοχεία ένα μήνα νωρίτερα. Παράλληλα κάποιοι από μας δεν θα μπορέσουμε να μπούμε ταμείο γιατί αργήσαμε να εργαστούμε και να μην συμπληρωθούν τα ένσημα. Κάποιοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά τον χειμώνα οπότε στηρίζονται στο ταμείο. Είναι που είναι μικρός ο χρόνος ταμείου, αν δεν πάρουν καθόλου θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε σχετικά ο γραμματέας τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, Δημήτρης Διλβόης.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων Κρήτη, Γιώργος Κοκκινάκης επισημαίνει πως δεν θέλουν «οι εργαζόμενοι να πληρώσουν κι αυτήν την ταφόπλακα».

«Μαύρη» Δευτέρα η 23η Σεπτεμβρίου

«Μαύρη» Δευτέρα χαρακτηρίζει την 23η Σεπτεμβρίου ο εργαζόμενος ξενοδοχείου, Στέφανος Παραγιουδάκης ο οποίος αναφέρει πως η Κρήτη έχει πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος καθώς είχε το μεγαλύτερο μερίδιο από τον Thomas Cook.

Παράλληλα σε δηλώσεις του στο cretapost ο κ. Παραγιουδάκης τονίζει πως υπάρχει μία ακόμα μικρή ελπίδα για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης καθώς περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει το Γερμανικό κομμάτι του τουρ οπερέιτορ.

«Το νέο δεδομένο που έχουμε είναι πως έχει γίνει η πρόταση της εταιρίας της Thomas Cook της Γερμανίας προς τους ξενοδόχους της Κρήτης κι όχι μόνο, να γίνει ένα κούρεμα των οφιελών κατά 20% έτσι ώστε να μπορέσει να επιβιώσει το Γερμανικό κομμάτι. Οι ξενοδόχοι απ’ ότι γνωρίζω της Κρήτης την έχουν δεχτεί την πρόταση και προσπαθούν να βοηθήσουν την εταιρία για να μην φτάσει στα όρια της πτώχευσης όπως έγινε στο κομμάτι της Αγγλίας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παραγιουδάκης.

Πηγή: cretapost.gr